Medicul Beatrice Mahler, amănunte esențiale despre vaccinul anti-COVID: „Nu știm dacă vaccinul va fi capabil să lupte cu noile mutații ale virusului” (EXCLUSIV / VIDEO)

Publicat: 12/01/2021, 16:30
Actualizat: 12/01/2021, 17:34

Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, a explicat într-un interviu pentru GÂNDUL.RO beneficiile vaccinării împotriva virusul SARS-COV-2. În prezent, 70% din personalul medical a fost vaccinat la ”Marius Nasta”. Medicul pneumolog spune că, cu cât ne vom vaccina mai repede și numărul persoanelor imunizate va crește, cu atât șansele ca virusul să sufere noi mutații sunt mai mici.

Vaccinul este astfel structurat încât să producă anticorpi împotriva proteinei Spike. Cât timp proteina Spike a virusului SARS-COV-2 nu se modifică structural foarte mult, vaccinul va oferi protecție. Cu cât ne vom vaccina mai repede, cu cât numărul de persoane care se vor vaccina va crește și pandemia va scădea, cu atât riscul de dezvoltare al noilor mutații scade. Dacă nu, ne putem aștepta la noi mutații și cu siguranță nu știm dacă vaccinul acesta va fi capabil să lupte împotriva lor”, a spus medicul Beatrice Mahler, managerul ”Marius Nasta”.

Diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna

Sunt date minime că ar fi o diferență. Sigur că este important lotul de persoane pe care a fost studiat vaccinul și comorbiditățile, dar sunt amândouă vaccinuri efieciente atâta timp cât au peste 90% eficacitate. În prezent, am vaccinat 70% din personalul medical. Menționeaz că o parte din colegii mei sunt în perioada post-covid  și au amânat momentul de administrare al primei doze de vaccin. Probabil că la sfârșitul lunii ianuarie vom ajunge undeva la 85%. Nu cred totuși că vom depăși acest procent, decât dacă, cei care au refuzat se vor răzgândi. Mulți sunt influențați de zvonurile care circulă pe social media, legate de posibilele efecte pe termen lung ale vaccinului, pe care, cu siguranță, nu le cunoaștem  în totalitate, dar frica și opiniile care circulă, au indus o teamă atât de mare încât toate discuțiile pe care le-au avut cu colegii mei medici, nu au putut fi combătute”, explică managerul Institutului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Masca după vaccinare

​Persoanele vaccinate contra COVID-19 ar trebui să poarte în continuare măşti de protecție şi să păstreze distanţa faţă de alţii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În acest moment avem câteva date care lipsesc legate de modul în care va acționa acest vaccin și mecanismul prin care el va produce efecte  în organism. În momentul în care ne infectăm cu virusul, vaccinarea nu exclude infectarea, însă este foarte important momentul la care se începe producția de anticorpi sau dacă antocorpii existenți reușesc într-un termen foarte scurt să anihileze sau să distrugă virușii care intră. Prin urmare, există în acest moment suspiciunea că ar fi o perioadă de timp, o fereastră din momentul  în care virusul  intră și se multiplică până la momentul în care organismul reușește să distrugă virusul. Pentru acea fereastră de timp  care ar putea să presupună un grad de contagiune există recomandarea acestei precauții de purtare a măștii. Cu siguranță, răspunsul va veni în acest an din partea cercetătorilor, pentru că acest vaccin este într-o perioadă de urmărire activă, așa cum știm toate reacțiile adverse sunt declarate, iar studiile de cercetare pe lotul inițial care a fost vaccinat continuă, pentru că acele persoane sunt urmărite până la doi ani, nu doar pentru reacțiile adverse, dar și aceste studii de răspuns al organismelor la o posibilă infecție cu virusul SARS-COV-2”, a mai spus medicul Beatrice Mahler.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?