Potrivit prognozei meteo de miercuri, 13 ianuarie, vremea se va menține în general închisă și temporar se vor semnala precipitații în general moderate cantitativ în regiunile sudice și sud-estice și local în rest.
Vor predomina ninsorile, iar în Bărăgan și Dobrogea vor fi și intervale cu lapoviță și ploaie și se va forma polei.
Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-estul teritoriului, dar mai ales pe litoral, iar în cursul nopții și în zona montană înaltă.
Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -1 și 5 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse, între -7 și 0 grade Celsius, ușor mai ridicate doar pe litoral.
În Capitală, vremea se va menține predominant închisă și temporar vor mai fi precipitații predominant sub formă de ninsoare.
Vântul va sufla slab și moderat, iar temperatura maximă va fi în jurul a doar 1 grad Celsius, iar cea minimă va fi de -2…0 grade Celsius.
Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că temperaturile, la sfârșitul săptămânii, pot ajunge chiar și la -18 grade Celsius și că, în următoarele șapte zile, ne așteaptă frig și ninsori.
Vortexul polar lovește România, iar Elena Mateescu, directorul ANM, anunță, în zonele depresionare, dar și în alte zone, temperaturi foarte mici.
În primele zile ale acestei săptămâni, temperaturile minime se vor situa în general între minus 8 şi minus 10 grade Celsius în zonele depresionare, cel mult 1-2 grade Celsius în zona litoralului. Maxime până la 5-6 grade în partea de sud-est a ţării. Sfârşitul săptămânii aduce într-adevăr o răcire în ceea ce priveşte vremea pentru că o masă de aer rece va staţiona cel puţin pentru următoarele zile până spre finele celei de-a doua decade a lunii ianuarie. În zonele depresionare vorbim de temperaturi cu minus 15, minus 18 grade Celsius şi cel mult minus 5 grade Celsius în zona litoralului”, a spus directorul ANM.
Până miercuri dimineață, precipitațiile vor fi prezente în cea mai mare parte a țării, în special în jumătatea de sud. De asemenea, vântul va sufla puternic, în special pe litoral.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM a anunțat cum va fi vremea în perioada 11 ianuarie – 8 februarie. Temperaturile vor fi peste cele normale în două săptămâni din patru. Vor cădea şi precipitaţii, iar în sudul, sud-estul, vestul şi nord-vestul ţării vor fi în exces.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunțat, luni, cum va fi vremea în următoarele două săptămâni.
Din data de 15 ianuarie se vor înregistra episoade de ger, cu temperaturi de minus 12-14 grade. După data de 20 ianuarie, vremea se încălzeşte şi se va ajunge la temperaturi de zero grade.
Luna ianuarie este luna considerată în general ca fiind cea cu cele mai scăzute valori minime ale temperaturii, ca urmare a presistenței maselor de aer polar care acoperă în această perioadă Europa de Est.
Cu toate acestea, în ianuarie se mai pot înregistra și temperaturi de peste 20 de grade Celsius, potrivit caracterizării climatice publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și citată de Agerpres.
Din datele înregistrate în perioada 1961-2020 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna ianuarie, valorile temperaturii aerului sunt negative la nivelul întregii ţări cu excepţia unor suprafeţe reduse situate de-a lungul litoralului Mării Negre şi în sud-vestul Banatului. În zona intra şi extra-carpatică valorile medii ale temperaturii se înscriu între -4 şi 0 grade Celsius, uşor mai ridicate, -2 – 0 grade Celsius, în partea de sud şi vest a ţării şi ceva mai scăzute, cu valori cuprinse între -4 şi -2 grade în Moldova şi centrul ţării. În zona subcarpatică şi carpatică joasă, mediile se înscriu între -6 şi -4 Celsius. În zona carpatică înaltă şi în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei, temperatura coboară până la -8 grade Celsius, iar la altitudini mai mari de 1.800 de metri chiar sub -10 grade Celsius”, arată ANM.