Eugen Tomac abordează, din nou, tema ”libertatea de exprimare”, analizând și viitoarea evoluție a relației dintre SUA și România, cu atât mai mult după incidentele care au avut loc peste Ocean.
Situația din SUA este etichetată de Eugen Tomac, în plan personal, drept ”un moment trist”, atât Joe Biden – ”în timpul mandatului său de vicepreședinte s-a instalat scutul anti-rachetă de la Deveselu” –, cât și Donald Trump – ”a susținut consolidarea flancului estic” – fiind considerați lideri care, de-a lungul timpului, au susținut România.
”Unde se oprește libertatea de exprimare? Am urmărit cu multă atenție situația din Statele Unite. Pentru mine, ca român atașat profund de societatea americană, este un moment trist. Las la o parte simpatia față de un om sau partid politic de peste ocean, ceea ce mă interesează cel mai mult este evoluția relației România- SUA”, punctează Eugen Tomac în mediul online.
”Am convingerea că această linie nu va fi schimbată nici în următorii ani, ceea ce este esențial pentru noi ca națiune, dacă urmărim evoluțiile din regiune”, mai scrie Eugen Tomac, fostul lider PMP, pe pagina sa de Facebook.
Greșeli există, scrie Eugen Tomac, fiecare lider al lumii plătind tribut unor ”erori”, mai devreme sau mai târziu, însă ”libertatea de exprimare” nu poate fi îngrădită, indiferent de circumstanțele politice.
”Credința că libertatea de exprimare trebuie să fie o valoare situată deasupra oricărui joc politic a făcut ca democrația să triumfe”, notează Eugen Tomac, iar ”tezele false” trebuie combătute, permanent, dar numai ”inteligent”, cu recurgând la cenzură.
”În ceea ce privește însă evoluția jocului politic intern din Statele Unite, indiferent de erorile produse de un lider sau altul, indiferent de justificările și riscurile invocate, îngrădirea libertății de exprimare este un fapt grav, care afectează în mod profund raportarea la ceea ce numim valori de nenegociat ce stau la baza democrației occidentale, precum libertatea de exprimare.
Nu am fost și nu voi fi din principiu un susținător al cenzurii, indiferent din partea cui vine și ce argumente aduce. Credința că libertatea de exprimare trebuie să fie o valoare situată deasupra oricărui joc politic a făcut ca democrația să triumfe și oamenii să fugă din țările totalitare unde exact acest drept le-a fost interzis”, insistă Eugen Tomac.
”De aceea, îmi doresc enorm ca într-o perioadă în care dezinformarea și promovarea unor teze false care crează confuzie multă în societățile democratice să fie combătute inteligent, nu prin cenzură. Atunci când oamenii nu vor mai gândi și nu se vor mai exprima liber, se va putea constata că libertatea pe care o prețuim nu mai este o valoare, ci un vis”
Eugen Tomac