Medicul Adrian Wiener, deputat USR-PLUS, a declarat că școlile s-ar putea redeschide mai degrabă la jumătatea lunii martie, după ce o masă semnificativă a profesorilor și chiar a elevilor de peste 16 ani se va vaccina anti-COVID-19.
Medicul Adrian Wiener a declarat, la RFI, că nu este posibilă deschiderea școlilor în 8 februarie, așa cum s-a luat în calcul, odată cu începerea semestrului al II-lea.
„Nu cred că este posibil. Trebuie luat în calcul indicele de reproducere al acestui virus, în contextul în care presupunem deja că noua tulpină din Marea Britanie într-o oarecare măsură a înlocuit vechea tulpină și în România și contagiozitatea și riscul sunt foarte mari. Eu cred că pentru a reveni în siguranță în școli, ar trebui să fi trecut prin etapa de vaccinare o masă semnificativă a profesorilor și de ce nu și a elevilor peste 16 ani, bineînțeles, doar cei care doresc. Ideal ar fi să dorească cât mai mulți dintre ei, dar cred că încă și nu e vorba doar de activitățile din interiorul școlii, e vorba de mijloacele de transport până și dinspre școală, de aglomerările pe care în general școala le produce în mod natural, în mod firesc”, a afirmat Wiener, potrivit RFI.ro.
În opinia deputatului USR-PLUS, școlile ar putea fi redeschise „mai degrabă, undeva pe la jumătatea lunii martie. Cred că până atunci, măcar cadrele didactice să ajungă și la cea de-a doua vaccinare la rapel”.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, ar putea lua o decizie categorică în sensul deschiderii școlilor, până la finele acestei luni.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că există date parțiale cu angajații din școli care doresc să facă parte din cea de-a doua etapă a vaccinării. Acesta a declarat că „sunt situații în care, dau exemplul unei universități, în primele 40 de minute de la deschiderea platformei raportul a fost 88% pentru vaccinare, 12% împotrivă”.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susține că „20% dintre elevi nu au ridicat tabletele” oferite de statul român. Motivul? Copiii fie nu au avut nevoie de ele, fie nu au fost informați. Mai mult, Cîmpeanu arată că sunt elevi care ai primit câte două, trei tablete, în timp ce alții nu au primit nici măcar una.