Dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, îi atenționează pe pacienții cu boli cardiovasculare, care vor să se vaccineze împotriva COVID-19, să anunțe medicul înainte, dacă sunt sub tratament cu anticoagulante.
Pacienții cu boli cardiovasculare se pot vaccina anti-COVID în etapa a doua, care începe pe 15 ianuarie. În cazul lor, decizia pentru administrarea serului trebuie luată doar după recomandarea medicului personal sau al cardiologului care i-a administrat tratamentul.
Dr. Horațiu Moldovan îi sfătuiește pe toți cu probleme cardiovasculare care sunt sub tratament cu anticoagulante să anunțe medicii înainte de vaccinarea anti-COVID. Medicul mai precizează că nu a avut reacții adverse după ce i s-a administrat serul, deși are anumite comorbidități.
“Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai mari achiziții din istoria medicinii. Din fericire, azi există vaccinul anti-COVID care poate stopa pandemia. Nu reprezintă nicio contraindicație pentru pacienții cu boli cronice. Din contră. Ei trebuie să se vaccineze. Nu este obligatoriu, dar noi recomandăm. Și eu m-am vaccinat, deși și eu am anumite comorbidități, cum ar fi diabet. Nu am avut reacții adverse. Pacienții care urmează tratament anticoagulant trebuie să anunțe medicul. Pacienții nu trebuie să se consulte înainte să se vaccineze. Pacienții cu boli cardiovasculare sunt factori de risc important și fac forme grave. Aceștia trebuie să respecte toate măsurile de protecție. Recomand tuturor să se vaccineze. Riscurile sunt minimale, iar beneficiile sunt enorme”, a declarat Horațiu Moldovan, potrivit libertatea.ro.
Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 13 ianuarie 2020, ora 17.00, este următoarea:
60 reacții comune și minore, dintre care:
– 21 reacții de tip local;
– 39 reacții generale.
544 comune și minore, dintre care:
– 214 reacții locale cu durere la locul injectării;
– 330 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie)