Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a declarat, vineri seară, la B1TV, că statrul celei de-a doua etape de vaccinare s-a dat înainte ca această etapă să fie pregătită în totalitate. De altfel, în primele ore de la începutul acesteia, platforma online de programare nu a fost funcțională.
Au lansat etapa a doua fără să fie pregătită încă. A fost foarte bine că s-a vaccinat președintele, a dat un exemplu pentru toată țara, a produs un răspuns corespunzător, dar partea de logistică, de programare încă nu e pregătită. Săptămâna viitoare probabil că va fi perioada în care, în sfârșit, se vor pune procesele la punct”, a spus Răzvan Cherecheș.
Totodată, Chercheș a atenționat că a doua etapă a campaniei naționale de vaccinare va fi mult mai complicată decât prima.
Etapa a doua va fi semnificativ mai complicată decât prima etapă. În prima etapă am avut personal medical, oameni cu cunoștințe de biologie, de medicină, cunoștințe legate de sănătate semnificativ mai mari și care sunt poziționate în proximitatea centrelor de vaccinare pentru că acolo lucrează. În etapa a doua avem de-a face cu o populație care trebuie să se programeze, trebuie să se deplaseze până acolo, o parte de logistică. Vom avea în fiecare centru de vaccinare resturi care vor rămâne la finalul fiecărei zile și care trebuie administrate, trebuie dezvoltat un plan pentru asta. Ritmul trebuie crescut semnificativ, adică ar trebui să dublăm numărul de vaccinări zilnice. Nu sunt task-uri ușoare care urmează”, a mai spus Răzvan Cherecheș.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, recunoaște că a ”evaluat parțial greșit”, după ce vineri seară a anunțat pe pagina sa de Facebook că platforma dedicată programării pentru vaccinarea anti-COVID funcționează. Ministrul spune că mai este mult de muncă și urmează să ia legătura cu cei de la STS.
„Se pare că am evaluat parțial greșit. Am citit câteva sute de comentarii și reacții, am vorbit cu cunoscuți și am încercat să îi ajut pe câțiva cu înscrierea. Dacă pentru mine (și probabil pt. o parte dintre cei cca. 190.000 de oameni care s-au programat cu succes) a fost o chestiune de minute, pentru alții înscrierea a durat ore iar pentru unii a fost pur și simplu imposibil. Mai e mult de muncă. Mâine voi lua legătura cu cei de la STS și CNCAV să văd cum îi putem ajuta”, a declarat Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.
Medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat, tot vineri seară, la același post de televiziune, că până în 14 ianuarie erau vaccinate 167.000 de persoane din cadrul sistemului de sănătate, din 250.000, ceea ce reprezintă 67,5 %, dar mai sunt programați la vaccinare 42.000 de angajați, astfel că procentul va urca la 85%.