Armata elvețiană a hotărât că mai multe mii de recruți să își înceapă serviciul militar acasă, pentru a diminua riscul infectării cu COVID-19 în cazărmi, relatează AFP.
Purtătorul de cuvânt al armatei elvețiene, Daniel Reist, a declarat pentru AFP că în aceste vremuri de pandemie, „este soluția ideală”.
Recruţii trebuie să efectueze un serviciu militar de minimum patru luni, înainte de a fi chemaţi în fiecare an să participe la perioade de câte trei săptămâni de antrenament.
În acest an, circa 15.000 de tineri elveţieni şi elveţience urmează să-şi efectueze serviciul militar, numit şi ″şcoală de recrutare”.
În această situație, intrarea fizică în școala de recrutare este „eșalonată, pentru a se asigura că orice recrut care dă test pozitiv pentru COVID-19 este îngrijit în mod optim și că pot fi luate măsuri adecvate de izolare și carantină”, a declarat Departamentul Federal al Apărării într-un comunicat.
Un prim grup, care include, în special, „recruți sanitari” a căror mobilizare este considerată mai urgentă pentru a susține eventual trupele deja mobilizate cu personal civil în spitalele elvețiene, va intra luni în cazarmă. În schimb, pentru aproximativ 5.000 din cei 15.000 de recruți din acest an, alarma și apelul „drepți” vor aștepta.
De notat că aceste trei săptămâni vor fi considerate ca fiind ”în întregime considerate ca zile de serviciu militar” şi deci “remunerate în cadrul soldei pe care o primeşte fiecare recrut în timpul şcolarizării sale”.
Inovaţia îi amuză pe unii – “Pe când războiul de pe canapea?” – glumeşte un internaut, reacţionând astfel la un articol pe site-ul Matin.fr.
Alţii consideră ideea un pic lejeră, ca Stefan Holenstein, preşedinte al Societăţii elveţiene a ofiţerilor, citat în Le Temps:“Sunt de acord că trebuie făcute în prezent concesii neconvenţionale, dar totuşi sunt sceptic. Serviciul militar are un caracter practic şi social care nu poate fi înlocuit prin învăţământul prin internet”.
La sosirea lor în cazarmă după trei săptămâni de armată la domiciliu, recruţii vor supuşi unor testări ale cunoştinţelor. “Cei care nu vor reuşi nu vor mai avea permisii”, a avertizat Reist.