Cercetătorii din cadrul laboratorului de cercetare din Wuhan admit că au fost mușcați de lilieci infectați cu Covid în timp ce colectau probe dintr-o peșteră. Acest lucru va îngreuna ancheta OMS cu privire la originea noului coronavirus, scrie Daily Mail.
Un cercetător afirmă că dinții animalelor i-au trecut prin mănușile de cauciuc „ca un ac”.
Personalul laboratorului manipula, de asemenea, lilieci fără mănuși și lucra cu „virușii vii” fără a purta măști, încălcând astfel regulile stricte de siguranță, se arată în imagini suprinse de o echipă TV din China în 2017.
Aceste dezvăluiri ridica întrebări suplimentare pentru echipa Organizației Mondiale a Sănătății, care investighează la Wuhan originile Covid-19, după mai multe luni de luptă de convingere cu Beijingul.
Organizația Mondială a Sănătății a primit acceptul să „penetreze” buncărul Wuhan, locul în care a izbucnit pandemia Covid-19. După mai multe tergiversări, China a permis accesul unei echipe de experți, care va ancheta cu privire la originea coronavirusului.
Wuhan este considerat leagănul pandemiei Covid-19. Imaginile cu inspectorii OMS sosind în metropola chineză au fost transmise în direct la postul naţional de televiziune CGTN.
Această vizită este considerată a fi extrem de sensibilă pentru China, care dorește să îndepărteze orice responsabilitate în privința izbucnirii pandemiei. Covid-19 a făcut deja circa două milioane de morţi în întreaga lume. Iniţial prevăzută să înceapă săptămâna trecută, vizita inspectorilor OMS a fost anulată în ultimul moment din lipsa vizelor necesare pentru echipă. Cel puțin aceasta a fost explicația oficială oferită presei. Imediat după ce au sosit la Wuhan, experţii OMS au fost plasați în carantină, unde vor sta pentru o perioadă de două săptămâni.
Misiunea OMS este alcătuită din zece oameni de ştiinţă, din Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar şi Japonia, personalități recunoscute în diferitele lor domenii de expertiză.