Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, fostul manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a explicat duminică, după ce a primit rapelul la vaccinul anti-COVID-19 că injecţia nu doareși că după a doua doză nu mai există riscul unor infecţii severe cu noul coronavirus, dar masca de protecție va rămâne în continuare obligatorie, cel puțin până în 2023.
Nu mă doare, nu mă ustură. A doua zi s-ar putea să simţiţi unde a fost locul de injecţie şi atâta tot şi pe urmă să vă duceţi cu drag la a doua injecţie. E de aşteptat, evident, ca această a doua doză să întărească răspunsul şi să consolideze”, le-a spus jurnaliștilor prezenți la „Matei Balș”.
El le-a explicat acestora și de ce persoanele care se vaccinează anti-Covid vor trebui să poarte în continuare masca de protecție, chiar dacă se imunizează prin această metodă.
Măsurile de precauţie de până acum ar trebui menţinute şi chiar întărite, pentru ca aceste două elemente, imunizarea prin vaccinare, respectiv măsurile de protecţie, împreună, să ducă la reducerea circulaţiei foarte rapide a acestui virus în populaţie. Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus, dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, duminică, după ce a primit rapelul la vaccinul anti-COVID.
El a mai spus că vor mai fi cazuri de infectări cu noul virus, însă se vor împuţina, astfel încât coronavirusul să iasă din circuitul biologic normal.
Cometa… ştim că are o coadă care este lungă, acea coadă este şi coada pandemiei şi ca atare vor fi cazuri până se vor împuţina suficient de mult, astfel încât să putem considera că virusul a ieşit din circuitul biologic normal”, a completat managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, citat de Antena 3.
Duminică, 18 ianuarie, a debutat administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID primelor cadre medicale care s-au injectat, în urmă cu două săptămâni.
Asistenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul „Matei Balș” din Capitală a fost prima care s-a imunizat pentru a doua oară. Ulterior, medicul Adrian Streinu-Cercel l-a injectat pe colegul său, Adrian Marinescu.
Fostul manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș a primit rapelul vaccinului anti-COVID, duminică dimineața, iar apoi l-a vaccinat chiar el pe medicul Adrian Marinescu, scrie realitatea.net.
Alergiile sunt „extrem de rare”, a ținut să precizeze medicul Streinu-Cercel.
Medicul oftalmolog Monica Pop atacă din nou campania de vaccinare împotriva Covid-19 și se întreabă de ce nu se fac teste de alergie la vaccin. Potrivit acesteia, este vorba de malpraxis în acest caz!
„Întrebare medicală logică: De ce nu se face test pentru alergie la vaccin, deși reacțiile alergice sunt descrise în orice prospect??!! N-ar mai fi risc de alergie! E fără nicio pierdere (e la același om), fără risc, fără costuri în plus! Testul este foarte simplu: din seringa pregatită se introduce subcutan un strop și se vede reacția. Știe orice medic sau asistentă. Daca e ok, se face injectia .E la același pacient, nu se pierde nimic și suntem siguri că nu va face vreo reacție alergică gravă. NU e normal să nu se facă! Conform unei obligatii a oricărui medic, nu e permisă administrarea niciunui medicament, solutie, vaccin, orice, fără test de alergie prealabil. Dacă unui pacient i se administreaza ceva, orice, fără test prealabil de alergie iar pacientul face reacție alergică, (șoc anafilactic, deces), este o problemă de malpraxis grav! Se pot evita ușor aceste complicatii grave, nu foarte frecvente dar descrise, posibile si existente!”, a scris pe pagina sa de Facebook Monica Pop.