Noua tulpină de COVID-18 identificată în Africa de Sud în luna octombrie, nu este mortală, dar este de 1,5 ori mai contagioasă, precizează un grup de experţi sud-africani, potrivit AFP.
Numită 510Y.V2, această mutaţie „este cu 50% mai transmisibilă”, dar „nimic nu arată că noua tulpină este mai severă”, a declarat Salim Abdool Karim, epidemiolog şi copreşedinte al comitetului ştiinţific al Ministerului sud-african al Sănătăţii.
Concluziile experților au rezultat în special din datele colectate în principalele focare de contaminare din ţara situată în Africa australă.
Africa de Sud numără peste 1,3 milioane de cazuri de coronavirus, dintre care circa 37.000 de morţi. Grav lovită de al doilea val al pandemiei, ţara a înregistrat luni o scădere cu 23% a numărului de cazuri, a anunţat ministrul sănătăţii, Zweli Mkhize.
Al doilea val al pandemiei exercită o presiune enormă asupra sistemului sanitar al ţării, solicitat la maxim.
„Dacă pacienţii sunt mai puţin numeroşi, mortalitatea în spital nu s-a schimbat” între primul şi al doilea val, a subliniat un specialist membru al grupului, Waasila Jassat.
Numărul deceselor care au drept cauză Covid-19 ar putea ajunge rapid la 100.000 pe săptămână, la nivel global, față de cel de 93.000 raportat săptămâna trecută, a avertizat, luni, expertul în urgențe al OMS, Mike Ryan.
În regiunea Americilor au avut loc aproximativ 47% din decesele actuale, transmite OMS într-iun raport citat de Reuters și adevărul.ro.
În Europa, numărul cazurilor de infectare și de decese se stabilizează, dar la un nivel ridicat, transmite aceeași sursă.
„Actualmente, situația epidemiologică este dinamică și inegală, fiind complicată de mutațiile virusului”, a spus Ryan.
Oamenii de știință din Roma spun că au descoperit o mutație a coronavirusului „similară cu cea britanică” în orașul Brescia din nordul Italiei. Potrivit președintelui Societății italiene de virologie, Arnaldo Caruso, această formă a virusului circulă în Italia din august, cu o lună înainte ca cea corespunzătoare să fie găsită în Marea Britanie.
Mutația britanică, care este extrem de contagioasă, a ajuns pe continentul american și, potrivit oamenilor de știință italieni, ar fi putut proveni din Italia.