Administrația Vladimir Putin a anunțat, în cursul zilei de marți, că nu va lua în considerare solicitările statelor occidentale privind eliberarea disidentului rus Aleksei Navalnîi.
Totodată, Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la apelurile lui Navalnîi privind organizarea de proteste în Rusia, după cum informează agenția de presă MEDIAFAX.
„Nu vom lua în considerare solicitările Occidentului. Este vorba de o afacere internă a Rusiei şi nu permitem nimănui să se implice”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Oficialul a denunţat „apelurile îngrijorătoare” făcute de Aleksei Navalnîi pentru organizarea de proteste masive în Rusia.
Luni, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat statele occidentale că „încearcă să distragă atenția de la cea mai gravă criză a modelului de dezvoltare liberal” folosindu-se de cazul Navalnîi.
Reacțiile oficialilor ruși vin în contextul înn care Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie au criticat în termeni duri arestarea lui Aleksei Navalnîi. Autoritățile europene au catalogat arestarea acestuia ca fiind „inacceptabilă” și iau solicitat eliberarea imediată a disidentului.
Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat, duminică seară, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanţă judiciară a decis luni menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi pentru 30 de zile.
Navalnîi a declarat în cursul zilei de marți că Administrația Penitenciarelor din Rusia ar fi cerut unei instanțe arestarea sa pentru o presupusă încălcare a termenilor unei pedepse cu suspendare la care a fost condamnat.
În luna decembrie, Administrația Penitenciarelor i-a cerut lui Navalnîi să revină din Germania în cel mai scurt timp și să se prezinte la o secție de Poliție din capitala Moscova precizând că, în cazul în care nu se va conforma, acesta ar urma să fie arestat.