În unanimitate, Curtea Constituțională a României a admis, astăzi, excepția de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de Urgență nr. 1/2013.
Această OUG aducea modificări și completări Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, Curtea Constituțională a României a constatat că sintagma ”la data înscrierii inițiale la pensie” este constituțională, este constituțională, în măsura în care se interpretează că se referă la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă în ceea ce privește beneficiarii pensiilor de invaliditate”.
”În ziua de 20 ianuarie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „la data înscrierii inițiale la pensie” din cuprinsul art. IV alin.(2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este constituțională, în ceea ce privește beneficiarii pensiilor de invaliditate, în măsura în care se interpretează că se referă la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă prin aplicarea, pentru prima oară, a condițiilor de vârstă legală de pensionare și stagiu complet de cotizare prevăzute de Legea nr.263/2010”, se precizează în comunicatul de presă transmis de CCR.
Această decizie a Curții Constituționale este ”definitivă și general obligatorie”, iar toate argumentele care au fost ”reținute în motivarea soluției” vor fi prezentate în cuprinsul acestei decizii, urmând ca ea să fie publicată în Monitorul Oficial al României.
”Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, precizează, într-un comunicat, Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituționale.