Un tribunal din Moscova a amânat pentru data de 5 februarie un proces de defăimare intentat lui Aleksei Navalnîi, a anunţat miercuri Olga Mihailova, avocatul principalului opozant rus, confruntat cu multiple proceduri judiciare de la revenirea în Rusia, informează AFP și France24.
„Curtea a amânat astăzi audierea pentru defăimare întrucât Aleksei Navalnîi este în detenţie şi nu a fost adus (la tribunal)”, a indicat Mihailova, adăugând că apărarea opozantului rus a susţinut această decizie.
Opozantul rus se află întemniţat într-o celulă pentru 14 zile, în virtutea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19.
În speţa în al cărei cadru miercuri a fost amânată şedinţa, Navalnîi este acuzat că a difuzat informaţii „jignitoare” cu privire la un fost combatant care sprijinise un recent referendum constituţional prin care au fost consolidate puterile lui Vladimir Putin, mai scrie France24.
Opozantul lui Vladimir Putin riscă o amendă şi până la cinci ani de închisoare, susţinând că este vorba despre un proces politic.
Aleksei Navalnîi ar urma să compară în faţa instanţei şi în 2 februarie pentru a răspunde acuzaţiei de încălcare a condiţiilor unei condamnări, din 2014, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, pedeapsă care ar putea fi transformată în închisoare cu executare.
Acesta este, de asemenea, vizat de la finalul lunii decembrie de o anchetă pentru „fraude masive”, faptă pasibilă de o pedeapsă de 10 ani de închisoare.
Alexei Navalnîi, cel mai vocal critic al lui Vladimir Putin, aretat de poliție imediat după ce a aterizat în Rusia, continuă dezvăluirile. Echipa lui a publicat marți o investigație ce îl vizează pe Putin și palatul luxos pe care acesta l-a construit la malul Mării Negre, în apropierea localității Gelendjik, relatează jurnaliștii de la Deutche Welle.
Descris drept „cel mai scump palat din lume”, complexul domeniului e întinde pe aproximativ 7.800 de hectare, „de 39 de ori mai mare decât statul Monaco”, spune Navalnîi, și include, o biserică, un amfiteatru, o ceainărie și un heliport. Printre altele, acesta mai are podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar un cazinou propriu.
Înregistrarea video are aproape două ore și a adunat aproape 21 de milioane de vizualizări pe platforma YouTube.
Construcția a fost finanțată, spune opozantul, de apropiați ai președintelui rus, precum directorul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko. Domeniul luxos ar fi dotat și cu un tunel săpat prin munte care duce la Marea Neagră
Este un stat în cadrul Rusiei. Și, în acest stat, nu există decât un singur țar inamovibil, Putin, acuză Navalnîi, care subliniază că președintele rus este ”obsedat de bogăție și de lux”.
Potrivit acestuia, au fost cheltuite 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde euro) pentru construirea acestui complex cu o suprafață totală de 7.000 de hectare, de „39 de ori mai mare ca Monaco”. În documentele oficiale, complexul este proprietatea FSB, serviciul secret rusesc.
Aceasta nu este o casă la țară, nu este o cabană, nu este o reședință. Este un întreg oraș, sau mai degrabă este un adevărat regat,” mai spune Navalnîi.