Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, este optimist în privința revenirii Americii la rolul său de garant al păcii și securității în lume.
„Joe Biden devine al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, după o ceremonie de învestitură şi un discurs demne de prima democraţie a lumii. O Americă unită în interior şi implicată în NATO, Europa şi în lume reprezintă o garanţie pentru pacea, democraţia, securitatea şi prosperitatea noastre comune. Aştept cu plăcere să lucrăm împreună cu nouă administraţie pentru reconfirmarea, întărirea şi aprofundarea relaţiei transatlantice”, a scris Mircea Geoană, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook, după ceremonia de învestitură de la Capitoliu.
Miercuri, președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au depus jurământul de învestitură.
Biden a devenit al 46-lea președinte al SUA și Kamala Harris prima femeie, prima persoană de culoare și prima persoană asiatic-americană care are funcția de vicepreședinte al SUA.
Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a explicat, miercuri seară, că noul președinte al SUA, JOE BIDEN, a fost cel care a gestionat politica externă a Statelor Unite în privința Europei „și în mod special relația cu România”.
Joe Biden „cunoaște foarte bine realitățile de la noi”, a declarat Tomac la B1TV.
Tomac este optimist și spune că relațiile între marile capitale europene și Washington se vor reîncălzi după venirea lui Joe Biden la Casa Albă.
Politicianul a fost întrebat de Silviu Mănăstire la „Dosar de politician” dacă instalarea lui Joe Biden la Washington poate fi interpretată ca o revenire a administrației Obama și ce va însemna acest lucru pentru România, inclusiv din perspectiva luptei anticorupție, având în vedere cazul vizitei lui Liviu Dragnea în SUA.
Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, va depune jurământul în calitate de al 46-lea președinte al Statelor Unite în această seară. După asediul Capitoliului, există un nivel extraordinar de securitate pentru ceremonia de inaugurare.