Primul-ministrul Mongoliei a anunțat joi, 21 ianuarie, că se va retrage imediat din funcție, la o zi după ce mii de persoane au protestat în capitală după ce o mamă infectată cu noul COVID-19 și nou-născutul ei au fost transportați în frig.
Mongolia a raportat anul trecut doar câteva cazuri COVID-19 datorită controalelor stricte la frontieră, dar în noiembrie primele sale transmisii interne au provocat un val de lockdownuri, transmite Channel News Asia.
Acum oamenii sunt furioși după ce în niște filmări redate la TV este surprinsă o femeie care pare să fi născut recent fiind mutată într-un centru de boli infecțioase purtând doar pijamale de spital și papuci de plastic, în ciuda temperaturilor scăzute care ajung și la minus 25 de grade Celsius.
Videoclipul în care femeia aflată într-o ambulanță își strânge copilul la piept a provocat critici acerbe, mai ales că tradiția mongolă impune ca noile mame să evite vremea rece și mâncarea rece pentru prima lună după naștere.
„Din păcate, am făcut o greșeală în timpul relocării acelei mame”, a spus Khurelsukh Ukhnaa, adăugând „în calitate de prim-ministru, trebuie să-mi asum responsabilitatea”.
Miercuri,20 ianuarie, aproximativ 5.000 de protestatari tineri s-au adunat într-o piață vizavi de clădirile guvernamentale din capitala Ulaanbaatar, unii purtând pachete înfășurate care reprezentau bebeluși.
Ulziibayar Purevsuren, în vârstă de 30 de ani, deținea un banner pe care scria „demisionează” și a spus că este acolo pentru a se plânge de „medicii incompetenți”.
Vicepremierul – de asemenea șeful comisiei naționale de urgență care se ocupă de pandemie – a demisionat miercuri seară, urmat de ministrul sănătății. Șeful spitalului și al centrului de boli și-a dat demisia.
Protestul este cea mai recentă manifestare cu privire la modul în care guvernul a tratat pandemia de COVID-19.
„Nu cred că mongolii vor muri de COVID-19, în schimb vor muri de sărăcie și de foame”, a declarat Odbayar Lkhagvadorj, student în vârstă de 20 de ani.
„Suntem aici pentru a ne face auzită vocea”, a declarat Batzul Batenkh, un muncitor minier în vârstă de 21 de ani.
Restricții privind circulația între provincii au fost impuse din noiembrie, lăsând în capitală aproximativ 80.000 de persoane.
Mulți s-au plâns că așteaptă săptămâni în șir pentru testele antivirus pentru a le permite să se întoarcă acasă sau că trebuie să doarmă în mașinile lor întrucât hotelurile sunt închise din cauza lockdownului.
Oficialii au fost nevoiți să-și ceară scuze când o femeie de 58 de ani a murit în decembrie, după ce i s-a refuzat intrarea la un spital, deoarece nu a avut rezultatul negativ al testului COVID-19.
Din martie, Mongolia le-a permis cetățenilor să intre în țară doar cu zboruri speciale, însă cu condiția să stea 21 de zile în carantină în facilități centralizate, urmate de alte două săptămâni de izolare ulterioară acasă.
Până în prezent au existat 1.584 de cazuri de coronavirus și doar trei decese.