Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat limba rusă ”fără statut special”

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat limba rusă ”fără statut special”
Publicat: 21/01/2021, 20:55
Actualizat: 21/01/2021, 21:00

Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care oferă statut special limbii ruse și care a fost votată de coaliția nedeclarată PSRM-Șor, a fost declarată neconstituțională. Hotărârea a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele Igor Dodon.

Legea cu privire la statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova, declarată neconstituțională

CC a declarat legea neconstituțională pe 21 ianuarie, după ce a examinat sesizarea nr. 207a/2020 și 213a/2020 privind controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Legea elaborată de deputații socialiști Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și /sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului.

Legea mai stipulează că funcționarii publici sunt obligați, la solicitare, să asigură traducerea în limba rusă, să primească cererile în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea, iar pentru actele prezentate în alte limbi se anexează traducerea în limba de stat.

Magistrații: „Limbii ruse nu i se conferă statut aparte pe teritoriul Republicii Moldova”

„În Republica Moldova limba română este limba maternă a cel puțin 77,86 la sută din cetățenii Republicii Moldova,  limba rusă – pentru 9,39 % din cetățenii moldoveni, limba găgăuză este limba maternă a cel puțin 4 la sută din cetățeni, limba ucraineană este limba maternă a cel puțin 3,82 la sută din cetățeni, iar limba bulgară este limba maternă a cel puțin 1,48 % din cetățeni”, susțin magistrații.

Conform legii adoptate de Parlament pe 16 decembrie 2020 și declarată neconstituțională de CC pe 21 ianuarie, statul se angaja să asigure studierea limbii de stat și, de asemenea, declara limba rusă drept limbă de comunicare interetnică. Legea le oferea cetățenilor dreptul de a primi documente judiciare și de a participa la proceduri judiciare într-o limbă pe care o înțeleg.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege în cadrul ședinței din 8 decembrie. Ulterior, proiectul a fost criticat în termeni duri și de experții Centrului Național Anticorupție. Potrivit expertizei CNA, proiectul de lege constituie un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, ar putea duce la conflicte între etnii.

Activităţile de secretariat în organele puterii de stat şi administraţiei publice se vor efectua în limba de stat (limba moldovenească).

Partidul Socialiștilor a venit cu o reacție

„PSRM condamnă cu fermitate decizia Curții Constituționale cu privire la Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată de Parlament în sesiunea de toamnă a anului 2020 la inițiativa PSRM. Considerăm că această decizie este motivată politic și nu corespunde cu spiritul statului de drept, care trebuie să fie respectat de reprezentanții sistemului judiciar și cu atât mai mult de judecătorii Curții Constituționale a țării”.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova anunță că intenționează ”să re-inițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării. Partidul Socialiștilor, împreună cu întreaga societate, va obține reglementarea legislativă a relațiilor interetnice pe teritoriul Republicii Moldova și protejarea drepturilor tuturor cetățenilor țării, indiferent de etnie, în conformitate cu toate normele internaționale. Drepturile cetățenilor țării noastre multinaționale nu trebuie încălcate de dragul intereselor politice restrânse ale partidelor și grupurilor care se opun țării noastre și poporului ei”, se arată într-un comunicat al socialiștilor.

După alegerile prezidențiale din R.Moldova din 15 noiembrie, socialiștii au anunțat că vor insista ca limba rusă să obțină statut special de limbă de comunicare interetnică.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată