Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a lansat o serie de critici la adresa producătorilor de vaccinuri împotriva COVID-19 ca urmare a întârzierilor în livrarea de doze de ser către statele europene.
Acesta susține că întârzierile cauzează „daune uriașe”, atât în Italia, cât și în alte state europene, informează MEDIAFAX.
„Aceste întârzieri constituie încălcări contractuale grave care cauzează daune uriaşe în Italia şi în alte ţări europene” a scris Conte pe pagina sa de Facebook.
Declarația oficialului vine în contextul în care Pfizer și BioNTech au anunțat săptămâna trecută întârzieri în ceea ce privește livrările de vaccinuri către Europa. Mai mult, și compania AstraZeneca a anunțat recent că va livra mai puține doze către statele membre ale Uniunii Europene decât cele convenite în contractul semnat cu Comisia Europeană.
„Dacă reducerea cu 60% a livrărilor în primul trimestru este confirmată, acest lucru ar însemna că Italia ar primi 3,4 milioane de doze în loc de 8 milioane”, a adăugat Conte.
Premierul italian a adăugat că ministrul Sănătății de la Roma, Roberto Speranza, a vorbit deja cu reprezentanții AstraZeneca și că Italia va acționa pe cale legală împotriva companiei, la fel ca și împotriva Pfizer-BioNTech, pentru încălcarea contractelor.
AstraZeneca a dezvoltat, împreună cu Universitatea Oxford, un vaccin împotriva COVID-19 care este deja utilizat în Marea Britanie. Acesta ar putea fi aprobat pentru administrare în Uniunea Europeană pe 29 ianuarie.
Italia a vaccinat până acum 1,34 milioane de persoane dintr-o populaţie de 60 de milioane de locuitori, mai transmite MEDIAFAX.
Comisia Europeană a anunțat joi că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19 începând de săptămâna viitoare.
Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.
Pfizer și BioNTech au anunțat săptămâna trecută diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.
Și România se numără printre statele afectate, astfel că țara noastră a primit doar 50% din volumul programat.