Analiză. Covid 19 a arătat vulnerabilitatea industriei farmaceutice europene și o forțează să-și regândească zonele de aprovizionare

Analiză. Covid 19 a arătat vulnerabilitatea industriei farmaceutice europene și o forțează să-și regândească zonele de aprovizionare
Publicat: 24/01/2021, 20:51

Estimată la 220 miliarde de euro, industria farmaceutică este unul dintre cele mai performante sectoare ale Uniunii Europene. Pandemia i-a arătat punctele slabe și o obligă să-și regândească zonele de aprovizionare. Două țări din nordul Africii sunt principalele favorite.

Industria farmaceutică europeană a fost puternic afectată de măsurile de austeritate impuse din 2010 de UE, fapt ce a diminuat capacitatea de a investi în continuare în cercetarea națională sau continentală, într-un moment în care concurența crește dinspre țări precum Brazilia, China și India.

S-a ajuns astfel ca, în prezent, din spațiul european să provină doar 17,7% din descoperirile medicale nou introduse pe piață la nivel mondial, conform European Business Magazine.

Reacțiile producătorilor farmaceutici europeni la pandemie

Covid 19 s-a dovedit a fi cea mai mare provocare pentru industria deja în dificultate, iar reacția a fost crucială pentru a asigura o aprovizionare constantă cu tratamente farmaceutice.

În ceea ce privește răspunsul, Italia și Franța au fost văzute drept țările care au făcut cele mai  rapide mișcări pentru a reacționa la situație, printre primele care au luat medicamente antivirale și le-au testat eficacitatea, în ceea ce privește Covid 19.

Franța a făcut și ea pionierat cu Hydroxychloroquine, medicament trecut prin diverse studii și lăudat de președintele american Donald Trump, care l-a folosit drept tratament.

Marea Britanie a încurajat cercetarea și dezvoltarea unui vaccin la nivel național, inclusiv un parteneriat între gigantul farmaceutic Astra Zeneca și Universitatea Oxford. Primul tratament recunoscut pentru noul  coronavirus, în lume, a fost aprobat atât de Serviciul Național de Sănătate, cât și de guvernul britanic în iunie, prin utilizarea Dexametazonei.

Posibilele parteneriate din nordul Africii

La începutul pandemiei, au existat probleme logistice îngrijorătoare în ceea ce privește realizarea efectivă a aprovizionării cu medicamente, datorită modului în care sunt create lanțurile de procurare a materiei prime. Comisia Europeană a descoperit că 70-80% din toate tratamentele produse în UE aveau la bază substanțe active produse în China. S-a descoperit totodată și dependența de un furnizor mai nou: Marocul.

Industria farmaceutică a Marocului nu a existat decât după 1956, când țara și-a proclamat independența. Regele Mohammed al V-lea a impus industriei farma ca, pentru a vinde în Maroc, să aibă și o bază de producție în țară. S-a ajuns astfel la dezvoltarea unei noi infrastructuri și la transformarea într-un lider pe piața farmaceutică din Africa.

Din cauza pandemiei, furnizarea de medicamente a avut inițial sincope în contextul în care  în China s-au închis multe fabrici iar țări precum Marea Britanie, India și Canada au încercat să impună restricții la vânzările de medicamente, pentru a-și asigura propriile interese personale.

În acest context, European Business Magazine susține că industria farma din spațiul UE  recunoaște nevoia pentru o aprovizionare regională mult mai accesibilă și în conformitate cu propriile politici de reglementare.

Locația Marocului îl face hub-ul perfect ca bază de aprovizionare atât pentru Europa, cât și pentru Africa. Economia stabilă a națiunilor și investițiile recente îi permit, de asemenea, să dețină un sistem modern de transport pe uscat, aerian și maritim.

O alternativă ar mai putea fi Egiptul, recomandat de poziția geografică, economia puternică și implicarea în rețeaua globală de import – export.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată