Marius Chirca, președintele Asociației Kola Kariola, a vorbit la Gândul Live despre cei 40 de cai, aparent abandonați și înfometați, gășiți la Techirghiol. După ce au apărut primele informații, potrivit cărora peste 40 de cai au fost ținuți legați în frig și în mizerie, fără mâncare, pe marginea lacului Zarguzon din Techirghiol, județul Constanța, Marius Chirca a declarat, astăzi, la Gândul Live, că respectivii cai nu prezintă urme de maltratare și nu au fost înfometați. Marius Chirca a vorbit, de asemeena, despre lipsa de interes a autorităților privind starea de sănătate a animalelor, și despre candidații la posturile din cadrul Poliției Animalelor.
„Am încercat să aflu mai multe detalii despre povestea acelor cai. Este vorba despre un procuror DIICOT în Constanța, al cărui nume nu vreau să îl menționez. Domnul respectiv este iubitor de animale, dar a gestionat foarte prost situația acestor cai.
Un prieten de-al meu a fost, ieri, la fața locului, Dan Valentin -Asociația Frosa- a spus că nu prezentau urme de maltratare. Peroana care deținea în proprietate acești cai trimitea zilnic niște oameni să le ducă apă și mâncare. Este evident că nu încurajez cum au procedat, trebuie să beneficieze de alte condiții. Din experiențe anterioare, pot spune că se vede că nu au fost legați tot timpul, pentru că nu sunt urme; dacă erau înfometați mâncau scoarța copacului; se vede că erau urme și în jurul altor copaci, li se schimbă periodic locul.
Sincer să fiu, nu am vrut să mă implic. Erau 40 de cai, dar spre surprinderea mea, îngerul păzitor al animalutelor m-a contactat și mi-a spus să asigur comunitatea Kola Kariola că se fac demersuri pentru salvarea călutilor”.
Potrivit spuselor lui Marius Chirca, nu există un recesamant al animalelor de fermă, iar verificarea stării de sănătate a animalelor de către DSVSA nu este pusă în practică.
„Așa cum ar fi fost normal să avem un recesamant al cailor, ar trebui să avem recesamantul animalelor de fermă. Este evident că acești cai, având un proprietar, DSVSA Constanța trebuia să știe de existența lor, și știe. Dar, în zona respectivă, există un medic concesionar care, periodic, trebuie să verifice starea calutilor. Așa cum verifică ONG-urile, la fel trebuia să facă și acolo.
Dacă la DSVSA locale nu sunt oameni implicați, nu o să mișcăm nimic în protecția animalelor”.
Mai mult, Chirca spune că anumiți candidați pentru funcții din cadrul Poliției Animalelor au un background negativ în ceea ce privește compasiunea și îngrijirea față de animale.
„Hinghierii de câini, care au eutanasiat peste 3000 de câini, potrivit raportărilor DSVSA, în ultimul an, candidează la Poliția Animaleleor. Medici veterinari, care au avut adăposturi, unde apare că au murit câini din cauza canibalismului canin, conform rapoartelor DSVSA.
Noi oamenii suntem slabi pentru că nu știm să luptăm pentru cei care merită să ne conducă și ajungem să ne plângem pe Facebook.
Când primești o funcție, scoate ce e mai bun din ea. Dacă nu ești un bu n manager, nu poți conduce o instituție sau un minister.
Am trimis un mesaj către domnul Bode, însă nu mi s-a răspuns”.