Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 şi sunt infectate deja cu virusul, însă nu ştiu acest lucru pentru că sunt asimptomatice, se pot imuniza fără să existe efecte secundare, spune medicul infecționist Adrian Marinescu pentru GÂNDUL.
„Nu se întâmplă nimic rău prin faptul că se vaccinează cineva care este asimptomatic. Ce este important în momentul în care facem un vaccin este să nu avem o simptomatologie acută. Dacă avem o simptomatologie specifică SARS-COV-2, facem febră ș.a.m., este bine să amânăm vaccinarea. Dacă suntem asimptomatici nu este niciun fel de problemă pentru că practic nu sunt modicări importante de tipul inflamației și atunci nu interfererează în niciun fel. Vom avea un dublu mecanism prin care obținem anticorpi. Dacă avem un test pozitiv vom amâna însă vaccinarea. Însă dacă, suntem în situația în care ne-am infectat înainte și nu ne-am testat și nu avem simptome, nu este niciun fel de problemă”, explică medicul infecționist Adrian Marinescu.
Doi pacienți au fost confirmați vineri, 22 ianuarie, în București, cu noua tulpină britanică care este mult mai infecțioasă. Anterior, pe 8 ianuarie a fost confirmată o femeie din Giurgiu. Niciuna dintre cele trei persoane nu călătorise însă în străinătate.
„Cu siguranță nu sunt singurele. Există mai multe cazuri cu noua tulpină COVID-19 și la noi și pot fi și altele confirmate. Trebuie doar monitorizate”, a spus medicul Adrian Marinescu.
Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie.
Într-un comunicat de presă transmis de universitatea din Suceava, tulpina secventiaţă aparţine unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară.
„Dintre mutaţiile observate, prezintă o importanţă deosebită mutaţia N501Y, a proteinei spike (S) responsabilă de ataşarea de celulele gazdei potential infectate si care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului. De asemenea, este prezentă mutaţia del69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce (sau chiar fals-negative) la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR. Şi acest aspect poate conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulaţii a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test”, transmite Ministerul Sănătății.