Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt a sesizat Colegiul Medicilor referitor la cazul unei femei de 85 de ani care s-a prezent la Spitalul Corabia pentru o scrisoare medicală în vederea obţinerii unui aparat de oxigen şi a decedat apoi în apropierea unităţii medicale, transmite Agerpres.
Octogenara, care suferea de mai multe afecţiuni, a fost internată în spital până pe 6 ianuarie, iar în data de 14 ianuarie familia acesteia a revenit la spital pentru a obţine o scrisoare medicală necesară pentru un aparat de oxigen.
Medicul, însă, a precizat că nu poate elibera documentul fără prezența fizică a pacientei și, astfel, a doua zi pacienta s-a deplasat la spital cu familia, pentru a obţine actul respectiv, însă a decedat în apropierea unităţii medicale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu, o comisie din cadrul instituţiei s-a deplasat duminică la Corabia pentru verificări referitoare la acest caz şi, luni, dosarul a fost înaintat Colegiului Medicilor pentru aspectele ce ţin de conduita terapeutică şi deontologia profesională a medicului.
Reprezentantul DSP Olt a precizat că în acest caz s-a întrunit şi comisia de etică a spitalului, pe 20 ianuarie, nefiind identificate abateri.
Nepoata bătrânei a explicat, printr-o postare pe Facebook, că nu au vrut să o ducă și pe bătrană în spital. Ea și familia ei s-au gândit că ar putea să rezolve partea de birocrație, fără a o mai plimba pe drumuri pe biata femeie.
Sunt persoane care ne acuză ca vrem bani. Nu, nu vrem bani, nu am depus nicio plângere, am făcut doar public totul pentru că nu vrem să mai treacă și alte persoane prin ce am trecut noi”, a povestit tânăra.
„De ce salariu aveți nevoie domnule „doctor”, nu toți ne permitem sa va băgăm bani în buzunare. Aveam nevoie de o scrisoare de la doctorul pneumolog (Mihai xx) din Corabia pentru bunica mea de a prelungi contractul unui concentrator de oxigen. Ieri dimineață (15 ianuarie – n.r.) am mers cu ea la spital în căruț – i-a măsurat saturația de oxigen, rezultând 67. Din punctul de vedere al doctorului… era bună.
Acum vine partea grea pentru ea. Trebuie sa sufle într-un tub, încercând de mai multe ori, nu reușește, nu avea suficientă putere de a sufla. În tot acest timp doctorul era foarte recalcitrant. Răspunsul dânsului a fost ca nu poate să ne dea acea scrisoare, că nu trece testul cu tubul și că așa este legea, nu poate demonstra că are nevoie de oxigen, cu toate că în același spital a fost internată 10 zile tot la oxigen a stat, dar biletul de ieșire unde era specificat că are nevoie de oxigen era egal cu zero pentru el.
Dar o mică minune a apărut, după „o atenție”. S-a putut face scrisoarea. Timp de aproximativ o oră bunica mea a așteptat pe holul spitalului. Mai aveam nevoie de o ștampilă rotundă care se afla la o asistentă. Între timp am pus-o pe bunica în mașină. Dar după încă 10 minute de așteptare inima ei s-a oprit. Același doctor vine la mașină îi verifică pulsul si răspunde pe un ton foarte diferit și calm… „da, a decedat! Și făcusem și scrisoarea pe un an”
Din păcate a trebuit sa moară, pentru a-i demonstra acestui doctor că ea are nevoie de oxigen”, a scris nepoata femeii, pe rețeaua de socializare.
La începutul lunii, un alt caz cutremurător petrecut tot la spitalul din Corabia a revoltat opinia publică. Atunci, un bătrân era filmat în timp ce stătea în genunchi pe holurile respectivului spital, rugându-se să fie consultat. Bărbatul aștepta de trei ore să fie preluat de un cadru medical și cerea ajutor pentru că suferise un accident vascular.
O tânără care era în vizită la un pacient internat în Spitalul Orășenesc Corabia l-a găsit pe bătrân în genunchi și s-a oferit să îl ajute.
Pentru că nu a putut să îl ridice singură, a rugat personalul medical să intervină, dar doctorița care a venit, s-a uitat la bătrân, și apoi a plecat fără să facă nimic. Totul a fost filmat de tânără, iar imaginile postate pe Facebook.
O pacientă care suferă de cancer nu a fost primită în spital pe motiv că nu ar fi trecut 72 de ore de la externarea sa din unitatea medicală. Acesteia i s-a făcut rău și a fost adusă la Spitalul Județean de Urgență (700) din Târgu-Jiu, cu ambulanța, dar a fost trimisă acasă. Potrivit spuselor familiei, femeia a fost refuzată la internare și scoasă din spital.
Când a venit la spital, familia a găsit-o pe femeie în curtea spitalului, înghețată de frig. După acest incident, au luat-o înapoi acasă.
Totuși, problema ar fi legată de faptul că personalul de pe ambulanță nu a informat familia asupra acestui aspect și a preluat pacienta de acasă.
În momentul în care familia l-a confruntat pe asistentul de la camera de gardă și i-a spus că pacienta scuipa sânge, acesta fiind motivul pentru care a fost preluată de ambulanță și dusă la spital, acesta nu a mai avut nicio replică.
Persoanele din conducerea Spitalului județean Târgu-Jiu fac acum o anchetă internă, pentru a afla cu exactitate ce ce s-a întâmplat.