Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a explicat care sunt categoriile care se pot imuniza fără o programare prealabilă. Prin acestea se numără persoanele care sunt internate în centre medico- sociale și rezidențiale.
Programarea la vaccinare a acestor persoane se efectuează de către Comitetul Județean pentru conducerea și coordonarea intervenției care asigură coordonarea activităților de vaccinare din fiecare județ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică și din acest motiv nu era relevant ca aceste persoane să se regăsească în platformă de programare, având în vedere că nu se deplasează la un centru de vaccinare”, a spus medicul militar Gheorghiță.
Totodată, în această categorie sunt incluse persoanele care sunt în acest moment în curs de hemodializă intermitentă. Astfel, acestea se pot adresa centrelor de vaccinare din centrele de dializă, unde după dializă primesc cu prioritate vaccinul, fără programare în platformă.
Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a precizat, marți, într-o conferință de presă că în acest moment România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, astfel că din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale.
„Reprogramarea se face automat pentru cei din domeniile esențiale care vor fi amânați. Este vorba despre 35.000 de persoane din cele 71.000 care au fost programate de angajatori. Am extras acele persoane care nu au peste 65 de ani și care nu au boli cronice. Este vorba de o perioadă de 10-14 zile”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare. Programările până pe 15 aprilie sunt ocupate. 1,8 milioane locuri pentru vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, în conferința de presă”.