Jucătoarea spaniolă de tenis Paula Badosa Gibert (67 WTA) a criticat dur organizatorii turneului de Mare Șlem de la Australian Open, acuzând că se simte abandonată de aceștia și spunând că este obligată să își petreacă perioada de izolare în condiții „deplorabile”.
Badosa a fost testată pozitiv cu COVID-19 la sosirea în Australia și nu își poate părăsi camera de hotel până pe 31 ianuarie, informează Digi Sport.
Potrivit aceleiași surse, în cazul în care se va dovedi că a fost infectată cu noua tulpină a SARS-CoV-2, mai contagioasă, ea nu va putea reveni la antrenamente decât pe 5 februarie, dar jucătoarea crede că va fi prea târziu atunci pentru a putea fi în formă fizică bună.
Tenismena spune că organizatorii nu i-au oferit niciun fel de informație în legătură cu diagnosticul său și nici nu i-au pus la dispoziție echipament pentru a se putea pregăti.
„Mă simt abandonată, deoarece nu am echipamentul de pregătire pe care l-am cerut în urmă cu cinci zile, nu mi s-a spus nici ce tip de virus am, nu am nicio informaţie de la organizatorii turneului”, a declarat Badosa pentru cotidianul spaniol Marca.
Badosa a adăugat că suferă de claustrofobie și de anxietate și s-a limitat la genuflexiuni și la unele exerciții cu bidoane de apă pe post de greutăți pentru a încerca să rămână în formă fizică bună.
Jucătoarea de 23 de ani a adăugat că o cameră de hotel, cum este cea în care stă cu antrenorul Javier Marti, nu este potrivită pentru un sportiv profesionist.
Ea susține că nici măcar nu are ferestre la camera de hotel, cu toate că se recomandă ca atât persoanele sănătoase, cât și cele infectate cu SARS-CoV-2, să aerisească des încăperile în care locuiesc.
„Este de departe cea mai urâtă experienţă a carierei mele. Condiţiile sunt lamentabile aici, nu mă aşteptam la asta. Primul lucru pe care îl recomandă oamenii când ai virusul este să deschizi fereastra ca să intre aer curat, dar nu am ferestre în camera de hotel, care are doar 15 metri pătraţi. Mi-am pierdut mult din condiţia fizică, mai ales forţa. Dacă voi putea ieşi (din carantină, n. red.) pe 31 ianuarie, voi avea o săptămână pentru a reintra în formă. Dacă va fi pe 5 februarie, va fi imposibil să mă recuperez în timp pentru turneu”, a spus Badosa.
În replică, un reprezentant al statului Victoria, responsabil cu carantinarea jucătorilor, a declarat că bunăstarea sportivilor reprezintă o prioritate și a dat asigurări că se fac eforturi pentru a îmbunătăți situația acestora.
„Prioritatea noastră este este să susţinem sănătatea şi bunăstarea celor aflaţi în grija noastră şi să reducem riscul de transmisie al virusului pentru a proteja staff-ul şi comunitatea. Vom susţine livrarea de echipament pentru exerciţii când va fi posibil şi sigur acest lucru, atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi al prevenţiei şi controlului infecţiei”, a spus oficialul.
Acesta a menţionat că sunt discuţii cu Federaţia australiană de tenis pentru furnizarea de echipament jucătorilor aflaţi în carantină care sunt testaţi pozitiv sau simptomatici, având în vedere că acest echipament nu mai poate fi folosit din nou şi va trebui distrus.
Mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost identificate în Australia în rândul jucătorilor, staff-ului și oficialilor care au călătorit cu zboruri charter către Melbourne, motiv pentru care organizatorii Australian Open au impus aceste măsuri atât de dure.
Sportivii aflați în această situație, printre care se numără și românca Sorana Cîrstea, s-au plâns pe rețelele de socializare că nu se pot antrena și au postat videoclipuri în care arată cum se pregătesc în camerele în care stau izolați.
Ei susţin că nu au ştiut de această regulă, potrivit căreia, dacă o persoană care a călătorit cu o cursă charter este testată pozitiv în Australia, toţi pasagerii avionului respectiv intră într-o carantină strictă.