Analiștii financiari prevăd o creștere a inflației și a cursului leu/euro peste prognozele oficiale. Care sunt riscurile pentru economie

Analiștii financiari prevăd o creștere a inflației și a cursului leu/euro peste prognozele oficiale. Care sunt riscurile pentru economie
Valoarea medie a cursului anticipat de analiștii financiari este de 4,98 lei pentru un euro, în ianuarie 2022 / Sursa foto: Schutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 26/01/2021, 18:50

Analiştii financiari estimează o creştere a inflaţiei în următoarele 12 luni, la o medie de 2,64%, şi un curs de schimb în urcare, pentru același orizont de timp, la o medie de 4,98 lei/euro, conform analizei lunare a Asociației CFA România. 

Analiștii financiari prevăd o tendință de creștere a inflației în următoarele 12 luni la o medie de 2,64%, conform analizei lunare a Asociației CFA România. Valoarea este peste estimarea din prognoza de iarnă a Comisiei Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), de 2,5%, la finalul anului 2021.

Rata anuală a inflației a continuat să coboare sub punctul central al țintei în ultimele două luni din 2020, ajungând la 2,14% în noiembrie, de la 2,24%  în octombrie, și la 2,06% în decembrie, nivel marginal inferior celui prognozat și aproape înjumătățit față de cel atins în decembrie 2019, de 4,04 la sută, potrivit datelor BNR.

Cursul de schimb, foarte aproape de pragul de 5 lei/euro în ianuarie 2022

Și în privința cursului de schimb, majoritatea analiștilor văd o creștere pentru orizontul de 12 luni, până la valoarea medie de 4,98 lei/euro, mai mare decât estimarea oficială a CNSP, care indica un cursul de schimb mediu pentru 2021 de 4,89 lei/euro. Un euro a fost cotat marți de BNR la 4,87 de lei.

În ceea ce privește evoluția economiei, analiștii CFA estimează o creștere reală a PIB de 3,3% la finalul anului 2021. CNSP estima o creștere reală a PIB de 4,3% pentru anul 2021 în prognoza de iarnă, document pe baza căreia se construiește bugetul pentru acest an.

Deficitul bugetului de stat anticipat de CFA, în medie, pentru anul 2021 este de 6,9% din PIB. Potrivit declarațiilor premierului Florin Cîțu, bugetul pe 2021 va fi construit cu un deficit în jur de 7% din PIB.

În privința evoluţiei dobânzilor, aproape 36% dintre respondenți la sondajul CFA prevăd o creștere, iar aproape 25% o descreștere, dar, în medie, valoarea prognozată a Robor la 3 luni este de 2,18%. În prezent, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a ajuns marți la 1,56%, minimul din ultimii trei ani și patru luni.

Estimări privind ieșirea din criza COVID-19

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România, care ia în calcul condițiile curente și anticipațiile, a înregistrat în luna decembrie 2020 valoarea de 50,4 puncte, un plus de 5,9 puncte față de valoarea înregistrată în luna noiembrie 2020, dar cu 11 puncte sub decembrie 2019.

„Semnificația evoluției divergente a indicatorului condițiilor curente și a indicatorului anticipațiilor arată faptul că suntem încă în valul al doilea al crizei coronavirusului, cu toate implicațiile economice care decurg din această situație”, a declarat Adrian Codirlasu, vicepreședinte al CFA.

Potrivit analiștilor, principalele riscuri pentru economie vizează evoluția crizei induse de coronavirus și deficitul bugetar. Potrivit lui Codirlașu, ieșirea din aceasta criză este probabilă undeva în a doua parte a anului 2021, odată cu distribuirea la scară largă a vaccinului împotriva COVID-19.

În privința durata impactului economic al noului coronavirus, cea mai mare parte a respondenților din sondajul CFA (peste 51%) anticipează că acesta se va resimți puternic până în trimestrul IV al anului 2021, iar la polul opus, 5% dintre participanți, cei mai optimiști, cred că termenul va fi primul trimestru al anului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Detalii şocante din ancheta uciderii româncei din Italia. Criminalul a omorât-o cu o mișcare de...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Fosta prezentatoare tv care arată WOW la 54 de ani. La ce aliment a renunțat...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Doliu în televiziune. A murit un prezentator celebru: A fost un prieten feroce
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: Se strigă darul de nuntă
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Prințesa Beatrice va deveni mamă pentru a doua oară! Cum se pregătește familia regală pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Efectul Zel’dovich, confirmat după 50 de ani de la teoretizare