Angajații din sistemul penitenciar, care îi păzesc pe deținuți în mod direct și intră des în contact cu aceștia, au fost antrenați să observe imediat dacă vreunul dă semne de radicalizare și ar putea reprezenta un pericol de natură teroristă. Vizați în mod special sunt condamnații care împart aceleași celule cu pușcăriași care provin din Orientul Mijlociu.
Amploarea pe care o luaseră atacurile teroriste din Europa, comise de fanaticii musulmani care juraseră credință ISIS nu au lăsat indiferente autoritățile din România.
Pentru că mulți dintre teroriștii europeni s-au radicalizat în închisoare, după ce, inițial, s-au convertit la religia islamică, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au demarat un program pentru instruirea angajaților în așa fel încât să poată identifica un deținut cu potențial terorist încă de la primele semne de radicalizare.
Ca urmare, potrivit unor surse din cadrul ANP, la cursuri au participat, în special, polițiștii de penitenciare care fac serviciul de pază și care intra cel mai des în contact cu persoanele încarcerate.
Aceștia supraveghează cu atenție sporită condamnații care stau în aceleași celule cu deținuți proveniți din Orientul Mijlociu dar în special pe cei care se convertesc la islam, încep să citească literatură de religioasă, își procură costume specifice credincioșilor musulmani ori încep să vorbească despre martiri, mujahedini, sharia și despre Occident ca și cum ar fi principalul dușman al lumii musulmane, în frunte cu SUA.
Totuși, cu toate că, spun sursele citate, au existat cazuri de deținuți care au ales să convertească la islam, în mediul penitenciar românesc nu a existat vreun condamnat care ar fi dat semne de radicalizare, sau cel puțin care să facă obiectul unui raport scris.
Sursele citate au mai afirmat că, cel puțin în închisorile din România, a existat un singur caz, în care un deținut ar fi plănuit, cu ani în urmă, un atac cu o sticlă incendiară. Totuși, așa zisul atentat a fost dejucat din fașă și nu s-a bazat, în niciun fel, pe criterii religioase.