Noutățile editoriale ale acestui an aduc în atenție nu doar povești de impact, cu teme și subiecte captivante, ci și autori debutanți al căror stil de scriere este demn de apreciere. Cu cât surpriza este mai plăcută, cu atât constatăm că scriitorul român poate împărți cu ușurință scena literară cu scriitori străini consacrați, ba chiar să întreacă orice așteptare și să urce rapid în topurile cărților bune. Petre Nechita își face debutul scriitoricesc la editura Velvet Story, iar numele său, cât și titlul romanului pe care îl semnează – „Tata știe mai bine!” – au ajuns rapid la urechile cititorilor, care nu au pierdut timp să descopere cartea și să ateste un debut excepțional.
Analizând premisa de la care a pornit autorul – un părinte este dispus să facă orice pentru copilul său, chiar și să curme o viață –, anticipăm o acțiune care va stârni emoție, fiori, iar mulți vor rezona cu stările personajului. Mai mult însă decât un fir narativ care intrigă și din care se creează scene de o veridicitate dură, cu un suspans care freamătă, ideea esențială din cartea „Tata știe mai bine!” surprinde teama unui părinte, lipsa de încredere și comunicare. Petre Nechita pune în balanță greșelile și tentațiile la care sunt predispuși adolescenții și frenezia unui tată de a o feri pe fiica sa de orice pericol, recurgând chiar și la violență. Dacă începutul poveștii ni se arată prin ochii unui personaj ce a trecut creșterea fiicei sale prin filtrul sfaturilor din cărți și ale parentologilor, deznodământul ia o altă întorsătură, iar acțiunile personajului dictează cum să nu crești un copil.
Subiectul romanului se construiește cu o undă puternică de empatie, iar pentru orice cititor, acesta va veni ca o lecție de viață. Oricât ar încerca protagonistul, Petru Stratulat, să creeze atmosfera familială perfectă, să îi insufle fiicei sale dorința unui viitor măreț, să se lase încurajat de soție, lucrurile tot ajung într-un stadiu în care simte că dacă nu acționează el primul, controlul îi va scăpa din mâini. Cu un caracter aparent inofensiv, cu un fizic ce nu inspiră forță, dar cu o minte ageră, Petru intră în capcana fricilor și a insecurităților, dar prinde o putere nebănuită când totul se rezumă la siguranța Sofiei. Plusând în acțiune cu planuri bine ticluite de personaj de a sabota, de a răni, de a plasa vina, de a ucide, autorul expune și o realitate tulburătoare, o societate naivă sau parșivă, ușor de înșelat sau manipulat.
M. este orășelul de provincie în care este plasată acțiunea, un loc abstract care se poate identifica, însă, cu orice alt oraș. Lângă liceu funcționează fără opreliști un chioșc unde se vând țigări și alcool, în anturajele tinerilor își fac loc indivizi suspectați de proxenetism, la clubul din oraș se mijlocesc afaceri și trafic de droguri, ies la iveală scandaluri ce implică un viol – toate acestea sunt curse în care Sofia nu trebuie să cadă. Petru se simte dator să ia rolul de justițiar, gândindu-se numai la siguranța fiicei lui. Poate că motivația sa se justifică, dar consecințele implică răcire față de familie, mustrări de conștiință. Când în relația tată-fiică totul trebuia să fie simplu și bazat pe comunicare, Petru complică situația și ajunge să fie un criminal.
„Tata știe mai bine!” nu este răspunsul categoric și valabil pentru orice situație, romanul lui Petre Nechita scoțând în evidență întocmai faptul că nu poți pune în aplicare tot ceea ce o carte de parenting te sfătuiește să faci când vine vorba de educația copilului tău. Adaptabilitatea, comunicarea și sinceritatea sunt principiile care ghidează o relație familială, iar odată cu experiențele la care este supus copilul, și tu ca părinte trebuie să te schimbi. Mesajul cărții ajunge la cititori printr-o scriitură ce curge natural, are dinamism și vervă, uimind prin acuratețe și realism. Petre Nechita este un povestitor desăvârșit, reușind totodată să implice un scenariu plauzibil, ca un semnal de alarmă, lăsând loc și de mister și suspans, care întregesc o poveste incredibilă.
Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.