Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor. Anthony Fauci: Mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor

Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor. Anthony Fauci: Mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor
Publicat: 30/01/2021, 16:33
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Datele studiilor clinice referitoare la două vaccinuri COVID-19 arată că o variantă a coronavirusului identificată pentru prima dată în Africa de Sud scade capacitatea lor de a proteja împotriva bolii, subliniind necesitatea vaccinării unui număr mare de oameni cât mai repede posibil, au spus oamenii de știință.

Vaccinurile de la Novavax Inc și Johnson & Johnson au fost întâmpinate ca arme viitoare importante în combaterea deceselor și a spitalizărilor într-o pandemie care a infectat peste 101 milioane de oameni și a provocat peste 2 milioane de vieți în întreaga lume.

Dar au fost semnificativ mai puțin eficienți în prevenirea COVID-19 la participanții la studii din Africa de Sud, unde noua variantă puternică este răspândită, în comparație cu țările în care această mutație este încă rară, potrivit datelor preliminare publicate de companii.

„În mod clar, mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, într-un briefing. „Putem vedea că vom fi provocați.”

Novavax a raportat joi rezultatele studiilor la jumătatea etapei, care au arătat că vaccinul său a fost eficient cu 50% în general pentru prevenirea COVID-19 în rândul persoanelor din Africa de Sud.

Asta în comparație cu rezultatele din stadiul târziu din Regatul Unit, în care vaccinul a fost de până la 89,3% eficient în prevenirea COVID-19.

Vineri, J&J a declarat că o singură vaccinare împotriva coronavirusului a avut  66% eficientă, potrivit unui studiu masiv pe trei continente.

Dar au existat diferențe mari în funcție de regiune

În Statele Unite, unde varianta sud-africană a fost raportată pentru prima dată în această săptămână, eficacitatea a atins 72%, comparativ cu doar 57% în Africa de Sud, unde noua variantă, cunoscută sub numele de B 1.351, a constituit 95% din cazurile COVID-19 raportat în proces.

O altă variantă extrem de transmisibilă descoperită pentru prima dată în Marea Britanie și acum în mai mult de jumătate din statele SUA a fost mai puțin capabilă să se sustragă eficacității vaccinului decât omologul său din Africa de Sud.

Noile descoperiri, totuși, ridică întrebări cu privire la modul în care vaccinurile extrem de eficiente de la Pfizer Inc cu partenerul BioNTech și Moderna Inc vor fi în raport cu noile variante de Covid. Cele două vaccinuri au arătat o eficacitate de aproximativ 95% în studiile efectuate în principal în Statele Unite înainte ca noile versiuni ale virusului să fie identificate în alte țări.

„Este o pandemie diferită acum”, a spus dr. Dan Barouch, cercetător la Centrul Medical Beth Israel Deaconess al Facultății de Medicină a Universității Harvard din Boston, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului J&J.

Barouch a spus că există acum o mare varietate de noi variante care circulă, inclusiv în Brazilia, Africa de Sud și chiar în Statele Unite, care sunt substanțial rezistente la anticorpii induși de vaccin.

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că există „o mare posibilitate” ca variantele emergente să facă în cele din urmă vaccinul companiei ineficient.

Experții au spus că toate cele patru vaccinuri au încă o mare valoare în capacitatea lor de a reduce COVID-19, forma severă.

Cu toate acestea, Fauci a spus că ratele de eficacitate scăzute subliniază necesitatea de a urmări îndeaproape variantele de Covid și de a accelera eforturile de vaccinare înainte de apariția unor mutații noi și chiar mai periculoase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?