Mii de israelieni ultra-ortodocși s-au adunat duminică la înmormântarea unui rabin la Ierusalim, încălcând interdicția țării de a face mari adunări publice în timpul pandemiei.
Cortegiul funerar al rabinului Meshulam Soloveitchik, care a murit la vârsta de 99 de ani, a determinat ca mii de oameni să fie prezenți pe străzile Ierusalimului. Poliția a estimat că peste 10.000 de persoane s-au alăturat procesiunii și au declarat că au emis zeci de amenzi pentru că nu au respectat regulile de distanțare.
Fenomenul a subminat campania agresivă de vaccinare a țării și a amenințat că va face rău premierului Benjamin Netanyahu la alegerile din martie. Un contestator l-a acuzat pe Netanyahu că nu a aplicat legea din cauza presiunii politice a aliaților săi politici ultra-ortodocși.
O mulțime densă de oameni s-a adunat în afara casei rabinului, ignorând restricțiile. Mulți nu purtau măști. Mii de ultra-ortodocși îmbrăcați în negru au trecut pe lângă intrarea principală a orașului spre cimitirul unde urma să fie înmormântat Soloveitchik. O mână de ofițeri de poliție au blocat traficul pentru a permite participanților să treacă, dar a părut că nu iau măsuri pentru a preveni adunarea ilegală.
Presa israeliană a declarat că Soloveitchik, un erudit religios de frunte care a condus o serie de seminarii cunoscute, a suferit recent de COVID-19.
Ministerul Sănătății din Israel a înregistrat peste 640.000 de cazuri confirmate de coronavirus și cel puțin 4.745 de decese de la începutul pandemiei.
Recent, Israelul a calculat în medie peste 6.000 de cazuri confirmate de coronavirus în fiecare zi, una dintre cele mai mari rate de infecție din lumea în curs de dezvoltare. În același timp, Israelul a vaccinat peste 3 milioane de cetățeni, de asemenea una dintre cele mai mari rate pe cap de locuitor din lume.
Experții în sănătate spun că va dura câteva săptămâni până când campania de vaccinare va avea un efect asupra ratelor de infecție și spitalizare. Dar înmormântările publice de acest gen pentru Soloveitchik din Ierusalim și pentru un șeic arab proeminent, ucis la Jaffa săptămâna trecută, au diminuat eforturile de prevenire a răspândirii bolii.
Comunitatea strict religioasă, care reprezintă aproximativ 11% din cele 9,2 milioane de persoane din Israel, reprezintă aproximativ 40% din noile cazuri.
Multe secte ultra-ortodoxe au ținut școlil și seminariile deschise și au organizat nunți și înmormântări în masă, încălcând restricțiile de lockdown. În ultimele săptămâni au avut loc ciocniri violente între membrii comunității ultra-ortodoxe care au încălcat regulile și polițiștii care încearcă să le aplice.
Liderii ultra-ortodocși spun că au fost identificați pe nedrept și susțin că publicul laic al țării nu înțelege importanța rugăciunilor publice și a studiilor religioase în comunitatea lor.
Netanyahu s-a bazat multă vreme pe partidele ultraortodoxe pentru sprijin, iar criticii spun că a refuzat să pună în opoziție aliații înainte de alegeri. Fără sprijin ultra-ortodox, Netanyahu va fi extrem de dificil să realizeze o coaliție guvernamentală – mai ales că el caută imunitate în cazul unui proces de corupție în care este implicat.
Dar există semne că această alianță ar putea deveni o răspundere din cauza furiei publice pe scară largă asupra comportamentului ultra-ortodox în timpul pandemiei.
Un sondaj efectuat săptămâna trecută a arătat că peste 60% dintre israelieni nu vor ca partidele ultra-ortodoxe să servească în următoarea coaliție.
Gideon Saar, un politician israelian de dreapta care l-a provocat-o pe Netanyahu la alegeri, l-a criticat pe premier pe Twitter, spunând că „imaginile din Ierusalim demonstrează că Netanyahu a renunțat la aplicarea legii din motive politice. Acest lucru nu se va întâmpla într-un guvern condus de mine. Va exista o singură lege pentru toți și va fi aplicată. ”