Premierul Florin Cîţu spune că adoptarea proiectului legii bugetului de stat în Guvern va mai întârzia câteva zile, pentru că aşteaptă de la miniştri propuneri de reforme privind companiile de stat. Cîțu a precizat că în cazul în care nu se vor propune soluţii, acestea vor fi forţate prin limitele din buget.
Subvenţiile sau cheltuielile care se duc către anumite sectoare din sectorul public în 2021 trebuie să fie legate de reforme, a spus premierul. Reamintim că la începutul lunii ianuarie ministrul Economiei Claudiu Năsui a făcut o serie de declarații cu privire la cheltuielile nejustificate ale mai multor companii de stat. Plafonarea salariilor din instituţiile aşa-zis autofinanţate la nivelul încasat de preşedintele României este un criteriu de bun simţ, a spus ăsui la acel moment.
“Bugetul pentru 2021 întârzie puţin, pentru că eu am cerut un lucru foarte important şi nu dau înapoi de la acest lucru. Am spus foarte clar, nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme. Aştept să văd reforme care vin, vom forţa aceste reforme, dacă nu, prin limitele din buget, dar este anul reformelor 2021. Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care doar fac pierderi şi vor câştiga doar şmecherii”, a afirmat luni Cîţu potrvit Agerpres.
Întrebat ce înseamnă că bugetul întârzie puţin, el a explicat: “Întârzie puţin, adică nu o să fie adoptat mâine în şedinţa de Guvern, s-ar putea să fie adoptat săptămâna aceasta sau în prima zi săptămâna viitoare, dar va fi în zilele următoare, deci nu o să fie mâine”.
Prim-ministrul a reiterat că este momentul ca în sectorul public oamenii să-şi facă treaba pentru care au fost angajaţi.
“Vor fi criterii de performanţă la toate instituţiile. Trebuie să ne uităm la toate pentru a preveni în viitor, iar pe mine mă interesează… sunt foarte mulţi bani care se duc, de exemplu, în sectorul Sănătate – 65 de miliarde aproape, anul trecut. Trebuie să vedem aceşti bani cum au fost cheltuiţi şi dacă au fost cheltuiţi eficient, dar nu e vorba numai despre Sănătate. În toate sectoarele din sectorul public se duc foarte mulţi bani, numai pe cheltuielile de personal sunt aproape 110 miliarde de exemplu, anul trecut”, a indicat Florin Cîţu.
Şeful Executivului a punctat că miniştrii trebuie să vină cu un plan de reducere de cheltuieli pentru bugetul pe acest an.
“Le-am cerut acest lucru, cred că acum două-trei săptămâni în şedinţa de Guvern, trebuie să vină cu măsuri de reducere. Dacă nu vin, vor fi reduse limitele şi vom forţa această reformă prin buget”, a explicat Cîţu.
Și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a vorbit despre necesitatea reformelor în cazul companiilor de stat.
„Cred că trebuie reformate masiv companiile (de stat, n.r.) şi atunci când reformezi companiile ai nevoie să-ţi pui oameni, deci practic va exista şi pentru Ministerul Economiei un proces de selecţie ca să punem oameni cu care chiar să facem reformă în acele companii”, a spus Năsui la începutul lunii ianuarie.
Demnitarul a menţionat că, la nivelul USR Plus, există o bază de date cu CV-uri ale oamenilor din partid, dar şi din afara acestuia, din care pot fi aleşi în funcţie de competenţe pentru ocuparea unor funcţii.