Ministerul Sănătății a anunțat marți, 2 februarie, faptul că două persoane care au fost victimele incendiului de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” au decedat.
Cea de-a zecea victimă este un pacient în vârstă de 80 de ani, care s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București în timpul incendiului din 29 ianuarie.
„Ministerul Sănătății a fost informat privind un deces în rândul pacienților care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase «Matei Balș» din București în timpul incendiului din 29 ianuarie a.c. Este vorba despre un pacient în vârstă de 80 de ani, transferat după incendiu la Spitalul Universitar de Urgență din București. Pacientul a fost diagnosticat cu o forma severă SARS Cov-2, prezenta multiple comorbidități și se afla internat în secția de Terapie Intensivă a unității medicale, intubat. Ancheta medico-legală va stabili cauzele decesului”, arată un comunicat de presă.
De asemenea, în cursul dimineții de marți, Ministerul Sănătății a anunțat că o femeie în vârstă de 70 de ani, aflată în stare critică, a decedat.
Este vorba despre o pacientă în vârstă de 70 de ani, transferată după incendiu la Spitalul de Urgență „prof. dr Dimitrie Gerota”, care era internată în secția de Terapie Intensivă. Pacienta era în stare gravă, intubată, avea comorbidități și era diagnosticată cu infecție cu SARS-Cov-2. Ancheta medico-legală va stabili cauzele decesului, potrivit Ministerului Sănătății.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a oferit noi detalii despre tragedia care a avut loc, săptămâna trecută, la Institutul “Matei Balș”, unde, în urma unui incendiu izbucnit în unitatea medicală, opt persoane și-au pierdut viața.
Vlad Voiculescu dezvăluie că la pavilionul 5 nu a fost nicio măsură de sigurață la incendiu, ocazie cu care a făcut publice doar o parte dintre problemele cu care sistemul sanitar din România se confruntă.
„Când Inspecţia Sanitară vine în control, lasă un set de măsuri. Nu lasă nimeni o scrisoare specială. Sunt responsabilităţi şi responsabili. Nu poţi să spui că un spital care aparţine de ministerul Sănătăţii e derogat de orice fel de responsabilitate. În acel spital sunt responsabilităţi clare, trebuie să vedem ce s-a greşit. În sine, pentru că am citit în detaliu ce s-a întâmplat la Matei Balş nu a fost o măsură la pavilionul 5, dacă vorbim de siguranţa la incendiu. Acolo unde s-a întâmplat nenorocirea, nu era o secţie de terapie intensivă. În sine, dacă vreţi opinia mea, modul în care s-a gândit controlul a fost limitativ, limitat. S-a limitat la ATI deşi uitaţi, pericolul e şi la alte secţii”, a declarat Vlad Voiculescu.