Un studiu privind consumul de alcool, tutun şi droguri făcut de Agenţia Naţională Antidrog în şcoli arată că tinerii români ajung să bea alcool în jurul vârstei de 13 ani sau chiar mai devreme.
Atât psihologii cât și medicii toxicologi atrag atenția și susțîn că acest obicei poate afecta adolescenților memoria și comportamentul.
Potrivit studiului ESPAD, 82% dintre elevii români consumă alcool. Dintre aceștia, 7 procente au recunoscut că s-au intoxicat cu alcool. Un obicei despre care medicii specialiștii spun că poate avea urmări grave.
Situația e cu atât mai gravă cu cât tinerii din România ajung să bea alcool în jurul vârstei de 13 ani sau chiar mai devreme. Cu mult peste media europeană.
Psihologii cred că de vină sunt sărăcia, teribilismului și accesul facil la astfel de produse.
Potrivit raportului, România depășește de două ori media europeană la consumul zilnic de tutun. Mai exact, 5% din elevii români fumează, față de media europeană de aproape 3 procente. Studiul Espad prezentat de curând este reprezentativ pentru anul 2019. Au fost chestionați 3764 de elevi din România cu vârste peste 16 ani.