Patronii HoReCa din Alba Iulia se pregătesc să își închidă locațiile din nou, la interior, din cauza incidenței crescute de cazuri de COVID-19.
Mai exact, miercuri, 3 februarie, la Alba Iulia incidența este de 3,36 la mie. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a adoptat miercuri o nouă hotărâre care vizează restricții pentru mai multe localități din județ, printre care și Alba Iulia, unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori,
Astfel că restaurantele vor fi închise iar circulația după ora 23, interzisă, cu anumite excepții. Potrivit prevederilor publicate de CNSU, Alba Iulia se regăsește în scenariul roșu, cu incidența de 3,36 (peste 3 la mia de locuitori).
Automat asta înseamnă că restaurantele, barurile, cafenelele și cazinourile se închid iar la interior și pot funcționa doar terasele, acolo unde sunt amenajate.
În scenariul roșu, care presupune că incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000, vor merge la școală doar copiii din creșe, grădinițe și clasele 0-4.
Autoritățile speră însă ca în următoarele zile incidența să scadă din nou, atfel încât școala să poată începe cu prezența fizică și pentru elevii mai mari.
Decizia adoptată miercuri de CJSU Alba mai vizează și alte localități ale județului: noi restricții au fost adoptate la Ciugud, Galda de Jos și Ighiu, unde rata de infectare este în urcare.
Mai mulți patroni și angajați au inițiat o petiție pe care vor să o înainteze prefectului de Alba, Nicoale Albu, în care îi propun schimbarea pragului de închidere de la incidența de 3 la mie, la 4 la mie.
Dana Nanu, patron al restaurantului Roua din Alba Iulia, dar și consilier local din partea PSD Alba, a inițiat o petiție, care va fi semnată de câteva sute de angajatori și angajați din HoReCa pe care o va depune la Instituția Prefectului Alba.
Aceștia vor să îi propună prefectului care mai departe să propună către Guvernul României să modifice pragul de închidere la interior a unităților de HoReCa de la indicele de 3 la mie la 4 la mie, conform alba24.ro.
Motivul ar fi acela că în ultimele luni, indicele incidenței a avut o variație între 2,50 la mie și 3,70 la mie, dar nu a trecut de 4 la mie. În acest fel, dacă pragul ar fi mutat la 4 la mie administratorii din HoReCa ar avea siguranța că nu vor fi nevoiți să pună lacătul pe ușă de pe o zi pe alta.