Spre deosebire de români, sârbii pot alege vaccinul anti-Covid pentru imunizare. Ce variante au la dispoziție

Spre deosebire de români, sârbii pot alege vaccinul anti-Covid pentru imunizare. Ce variante au la dispoziție
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 03/02/2021, 20:40
Actualizat: 03/02/2021, 21:01

Sârbii pot alege tipul de vaccin anti-Covid cuc are să se imunizeze, spre deosebire de cetăţenii altor ţări, inclusiv România), care nu pot face același lucru, scrie Agerpres, care citează Reuters.

Astfel, cetăţenii sârbi au posibilitatea să aleagă între vaccinul produs de compania americană Pfizer în colaborare cu cea germană BioNtech, vaccinul rusesc Sputnik şi cel chinezesc Sinopharm, în urma contractelor pentru achiziţia de vaccinuri încheiate de Guvernul de la Belgrad.

De asemenea, pot opta să primească orice vaccin este disponibil într-o anumită zi, dacă doresc să fie vaccinaţi mai repede.

În acest context, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat, miercuri, că i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping suplimentarea livrărilor de vaccin, după ce Guvernul de la Belgrad a comandat deja un milion de doze din vaccinul Sinopharm.

Într-o declaraţie separată, biroul lui Vucic a anunţat că acesta i-a cerut, de asemenea, preşedintelui rus Vladimir Putin mai multe doze de vaccin Sputnik, adăugând că guvernul sârb intenţionează să construiască în Serbia o fabrică pentru producţia acestui vaccin.

Serbia are în prezent a doua cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID-19 în Europa, după Marea Britanie.

Românii nu pot să aleagă cu ce vaccin anti-Covid să se imunizeze

În schimb, români nu pot să aleagă vaccinul anti-Covid cu care să se vaccineze. Astfel, în cadrul conferinţei de presă de marţi, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a oferit explicații după ce a fost întrebat dacă românii pot alege cu ce vaccin doresc să se imunizeze, scerie Adevărul.

Există diferenţe între anumite tipuri de vaccinuri, cel puţin între vaccinurile care sunt pe bază de ARN mesager şi vaccinurile bazate pe vectori virali. Deciziile sunt medicale, bazându-ne şi ţinând cont de rezumatul caracteristicilor produsului. Recomandările vor fi efectuate de către personalul medical din centrul de vaccinare, ţinând cont de disponibilitatea dozelor de vaccin, atât în centru, cât şi la nivel naţional, cât şi de indicaţiile şi contraindicaţiile individualizate pentru fiecare persoană în parte. Ceea ce ne interesează la acest moment este să avem un nivel cât mai mare de acoperire vaccinală la nivel naţional. Ulterior, după finalizarea acestei campanii de vaccinare, vom vedea care va fi strategia următoare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Mai mult, prezent în cadrul conferinţei de presă, directorul general al Direcţiei Generale Urgenţe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Călin Alexandru, a fost și mai direct.

Vaccinul nu este o chestiune cum este cumpărătura, în care poţi să-ţi alegi, este o politică de sănătate publică care se desfăşoară după nişte reguli care sunt în primul rând medicale. Nu este obligatorie, dar se realizează după nişte reguli. Dacă nu accepţi regulile, atunci poţi să nu te vaccinezi. Dacă te vaccinezi, trebuie să accepţi regulile. Este un proces în care alegerea este pe considerente medicale şi a personalului medical şi nu a celui care vine la vaccinare”, a precizat acesta.

Imunizarea în România: Peste 20.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore / 74 reacții adverse

Conform CNCAV, au fost administrate, în ultimele 24 de ore, 23.470 de vaccinuri împotriva COVID-19 Pfizer, la un număr de 23.470 persoane. 9.793 dintre acestea sunt la prima doză, iar 13.677 persoane la a doua.

În total, de la începutul campaniei de vaccinare, 620.176 de persoane au fost vaccinate, din care 468.150 cu o doză și 152.026 cu două doze.

Număr total de reacții adverse înregistrate în ultimele 24 de ore este de 74: 8 reacții de tip local și 66 reacții generale.

În total sunt 2.030 de reacții adverse: 482 reacții de tip local cu durere la locul injectării și 1.548 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie). 13 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Israelul vrea să vaccineze anti-Covid și tinerii de peste 16 ani, după ce numărul infectărilor și al deceselor a crescut brusc. Autoritățile dau vina pe noile tulpini, care sunt foarte contagioase

Autoritățile din Israel au anunțat, miercuri, că vor extinde vaccinările anti-COVID-19, astfel încât să îi includă și pe tinerii cu vârsta peste 16 ani, au declarat miercuri oficialitățile, potrivit Mediafax, care citează Reuters. Decizia vine în condițiile în care numărul noilor infectări și al deceselor a crescut din nou, în mod alarmant.

Premierul Benjamin Netanyahu spera că vaccinarea rapidă, alături de cel de-al treilea lockdown național, va permite redeschiderea economiei israeliene, în luna februarie, dar cazurile grave și decesele au crescut brusc, fiind atribuite în principal noilor tulpini extrem de contagioase.

Conform datelor Ministerului Sănătății din această țară, s-au înregistrat până în prezent 663.665 de cazuri și 4.888 de decese. Aproximativ 35% din cei 9 milioane de locuitori din Israel au primit vaccinul de la Pfizer, a spus Ministerul Sănătății, dar media celor vaccinați a scăzut față de săptămânile precedente.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată