Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că programa pentru examenele naționale din 2021 (Evaluare Națională și Bacalaureat) a fost modificată, fiind adaptată la faptul că semestrul I s-a desfășurat în bună parte online și există goluri în predarea materiei.
Programa pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2021 a fost modificată
Acesta a anunțat că a semnat un ordin de ministru pentru „adaptarea la realităţi” a programelor pentru examenele de Evaluare naţională şi de Bacalaureat de anul acesta.
Ordinul de ministru ar urma să fie publicat în Monitorul Oficial chiar vineri.
Ministerele Educației și Sănătății au modificat documentul prezentat joi dimineața, care aprobă setul de reguli pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor în România din 8 februarie 2021. Documentul de 17 pagini, publicat de GÂNDUL.RO, reprezintă varianta finală a ordinului comun, urmând ca acesta să fie publicat în Monitorul Oficial fără altfel de modificări.
Regulile pentru întoarcerea la școală:
-
-
- Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minim 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de minim 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi.
- Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli pentru o singură clasă de elevi. Principiul de urmat este ”1 clasă de elevi = 1 sală”. Este interzis schimbul de obiecte personale.
- Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei.
- Se recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi.
- Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior.
- Este obligatorie asigurarea permanentă a substanțelor dezinfectante și a prosoapelor din hârtie, de unică folosință; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil.
- Căile de acces (de tip poartă sau uşă) vor fi menţinute deschise în timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact. Organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze.
- În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se va asigura un interval de minimum 1 oră între acestea. În cazul în care este asigurată masa la cantină (sau în sala de mese), organizarea accesului și intervalelor de servire va fi realizată astfel încât să se evite aglomerările.
- Respectarea măsurilor de distanţare de 1,5 m, atât la servirea mesei, cât şi pentru intervalele de circulaţie, de distribuire a alimentelor etc
- Înainte şi după fiecare masă elevii se vor spăla pe mâini și vor folosi substanțe dezinfectante. Masca va fi scoasă doar în momentul în care elevii se vor aşeza la masă.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu au prezentat, vineri, într-o conferință de presă, la ora 12,00, condițiile în care se vor redeschide școlile pe 8 februarie.