În Uniunea Europeană, doar 2,5 la sută din populație a primit o primă doză de vaccin, deși anunțurile mai multor laboratoare privind livrările crescute de vaccinuri au ridicat speranța unei accelerări.
Europa și grupurile farmaceutice trebuie să colaboreze pentru a accelera vaccinările împotriva Covid-19, a declarat vineri șeful filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății, exprimându-și îngrijorarea cu privire la eficacitatea vaccinurilor asupra variantelor de virus.
„Trebuie să fim pregătiți pentru noile mutații problematice ale virusului prin extinderea capacității țărilor pentru secvențierea genomică”, a declarat pentru AFP directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-un interviu.
Întrebat dacă vaccinurile disponibile din decembrie vor fi eficiente împotriva noilor variante de virus, Kluge a răspuns: „Aceasta este marea întrebare. Îmi fac griji. Este o amintire crudă. Virusul are încă stăpânirea asupra ființei umane”.
În timp ce lupta împotriva pandemiei pare acum mai dificilă decât în decembrie, când primele vaccinuri au devenit disponibile, Kluge a rămas optimist.
„Voi fi sincer, cred că tunelul este puțin mai lung decât credeam la sfârșitul lunii decembrie, dar va fi ușor de gestionat”.
El a reiterat apelul OMS pentru ca țările bogate să manifeste solidaritate față de națiunile sărace care nu pot cumpăra vaccinuri, îndemnându-i pe cei bogați să-și împartă dozele după ce au inoculat o parte din propria populație.
Organizaţia caritabilă a Vaticanului, Caritas Internationalis, a cerut vineri Organizației Națiunilor Unite să organizeze o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a desemna distribuția echitabilă a vaccinurilor COVID-19 ca o problemă globală de securitate.
Un apel formulat de doi cardinali şi secretarul general al Caritas Internationalis arată că națiunile bogate au obligația morală de a vedea că vaccinurile ajung la săraci, refugiați și minorități.