Mai multe state ale lumii, printre care și România, au început de câteva luni campanii de vaccinare împotriva COVID-19, iar mulți oameni au senzația că, odată cu administrarea vaccinului, viețile lor vor reveni la normal.
Însă, din păcate, acest lucru nu este întotdeauna valabil, după cum au explicat pentru CNN mai mulți experți în domeniul sănătății.
Astfel, aceștia susțin că va fi nevoie în continuare de respectarea măsurilor de prevenție pentru a ne feri atât pe noi cât și pe cei dragi de infectarea cu SARS-CoV-2.
Răspunsul la această întrebare este „nu”, iar specialiștii ne recomandă să ne obișnuim să purtăm masca de protecție pentru multă vreme de acum încolo.
Există mai multe motive pentru care va fi nevoie să purtăm în continuare mască de protecție. În primul rând, vaccinurile disponibile în prezent oferă 95% protecție după administrarea celei de-a doua doze. Acest lucru înseamnă că încă există 5% posibilitate de a ne îmbolnăvi, chiar dacă nu vom face forme severe ale bolii.
Un alt motiv este acela că fiecare este diferit de celălalt, astfel că fiecare are propriul său răspuns imunitar. Totodată, prin purtarea măștii, ne asigurăm că îi protejăm pe cei care nu s-au vaccinat încă sau care din motive de sănătate nu se pot vaccina cu niciunul dintre serurile folosite în prezent pentru imunizare.
De asemenea, noile variante de coronavirus care par că sunt din ce în ce mai multe la număr, ar putea să pună probleme vaccinurilor, fapt ce înseamnă că trebuie să avem grijă la fel de mare de sănătatea noastră chiar și după vaccinare, iar masca reprezintă un instrument esențial pentru a ne putea apăra pe viitor.
Răspunsul la această întrebare depinde de oamenii cu care ne întâlnim, dacă aceștia sunt sau nu vaccinați. Astfel, dacă prietenii sau rudele cu care vrem să ne vedem s-au vaccinat și dacă și noi suntem vaccinați, atunci riscul este mult redus, mai ales dacă întâlnirea are loc în aer liber.
„Este probabil destul de sigur să ne întâlnim cu alți oameni care au fost și ei vaccinați, după ce toată lumea primește și cea de-a doua doză și așteaptă câteva săptămâni”, spune Leana Wen, profesor în cadrul George Washington University.
Dacă vrem să fim și mai siguri, atunci ne putem carantina pe o perioadă de 10 zile înainte de întâlnire, pentru a evita orice fel de risc adițional. În ce privește persoanele nevaccinate, atunci noi și alte persoane, chiar și vaccinate, putem reprezenta un risc pentru ei.
În ultima perioadă s-a discutat tot mai mult despre posibilitatea ca persoanele vaccinate să poată să circule mai ușor, discuția fiind purtată chiar și la nivelul Uniunii Europene.
Cu toate acestea, unii specialiști ne recomandă ca, pentru moment, să evităm călătoriile, mai ales pe cele în scop turistic.
„Vreau să atrag atenția că nu este vremea potrivită să călătorim, intern sau internațional, chiar nu este o perioadă ideală pentru a călători”, spune dr. Rochelle Wakensky, noul director al Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).
Medicul-șef al Casei Albe, Anthony Fauci, adaugă că acest sfat este valabil și pentru persoanele care au fost deja vaccinate.
„Faptul că sunt vaccinat nu înseamnă că pot călători liber. Și nici nu înseamnă că am dreptul să dau deoparte toate măsurile de sănătate publică despre care s-a tot vorbit până acum. Ceea ce vreau să spun este că dacă este neapărat nevoie să călătoriți și este esențial, este evident că veți face acest lucru. Dar nu am vrea ca oamenii să creadă că doar pentru că s-au vaccinat lor nu li se aplică recomandările”, a spus Anthony Fauci.