Acuzații: Angajați ai băncilor au intervenit ilegal în platforma unui program al Ministerului Economiei. Au fost viciate rezultatele unui proiect de granturi

Acuzații: Angajați ai băncilor au intervenit ilegal în platforma unui program al Ministerului Economiei. Au fost viciate rezultatele unui proiect de granturi
Publicat: 08/02/2021, 15:23

Angajații mai multor bănci au profitat de faptul că aveau acces la o parte dintr-un program guvernamental destinat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și au accesat și date care nu le erau destinate. Ar fi viciat astfel măsura 3, de granturi de până la 200.000 de euro acordate solicitanților, pentru investiții.

Proiectul este derulat de Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și, conform datelor publicate de această instituție, până vineri erau peste 27.000 de solicitanți înscriși. Dacă ar fi fost declarați toți eligibili, ar fi beneficiat în total de 16 miliarde de lei. Modul în care s-au făcut înscrierile au generat mari semne de întrebare.

„Există o serie de suspiciuni cu privire la scurgerea de informaţii cu privire la proiectele depuse. Din informaţiile noastre, angajaţi ai diverselor bănci au avut acces la această platformă şi la baza de date de aplicare la Măsura 3”, a declarat luni Florin Jianu (foto dreapta), președintele Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform acestuia, băncile partenere în proiect aveau acces la Măsurile 1 şi 2, pentru care trebuiau să facă plăţi, și ar fi profitat de faptul că platforma nu a fost securizată pentru Măsura 3, având direct acces și la datele din această măsură.

Faptul că ar fi accesat fără drept niște informații ar putea avea inclusiv consecințe penale, în cazul în care se va considera că este vorba de infracțiuni contra confidențialității și integrității datelor  și sistemelor informatice. Accesarea fără drept a unui sistem informatic în scopul obținerii de date se pedepsește, de exemplu, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Corpul de control al premierului a demarat o anchetă

Reprezentanţii IMM-urilor au solicitat, în primul rând, un control strict din partea STS şi a prim-ministrului cu privire la persoanele care au avut acces la baza de date a programului şi care au accesat alte secţiuni, în afară de cele pentru care le-a fost acordat accesul.

„În al doilea rând, cerem să se transmită public dacă angajaţi ai băncilor au avut acces la baza de date cu aplicaţiile. De asemenea, să se transmită numărul de accesări al fiecărei secţiuni şi momentele în timp pentru a face o corelaţie între cei care au aplicat în ultimul moment şi cu informaţiile pe care le-au avut”, a mai spus Jianu.

În plus, acesta a cerut să se facă o corelaţie între angajaţii băncilor care au accesat baza de date a măsurii şi proiectele câştigătoare.

„După o discuţie cu ministrul Economiei despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigaţie de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că aceşti bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcţie de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient şi transparent”, a scris premierul Florin Cîţu, pe Facebook.

Neregulile sesizate de reprezentanții IMM

Nu mai puțin de 21.000 de firme din totalul de aproape 28.000, adică un procent de 75%, au avut un punctaj de 100 de puncte, ceea ce arată că programul nu este bine gândit să diferențieze aplicanții, susțin reprezentanții IMM.

Apoi, în ultima zi s-au depus aproape jumătate din proiectele câștigătoare (47%), fapt ce ridică mari semne de întrebare cu privire la informațiile din interiorul aplicației cu privire la procentele de cofinanțare folosite de aplicanți până în ultima zi.

În Regiunea NV, 63% din proiectele depuse în ultima zi au fost câștigătoare. În plus, 40% din aplicații prevăd achiziții de spații.

Reprezentanții patronatului au identificat mai multe probleme. În primul rând, faptul că unii aplicanți au avut informațiile necesare privind condițiile necesare a fi atinse pentru ca aplicațiile lor să fie selectate: 83% din aplicațiile câștigătoare au fost depuse în ultimele 5 zile.

Apoi, procentul de cofinanțare mediu, de 59%, demonstrează că programul nu își atinge obiectivul, acela de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate, ci de a-i ajuta pe cei care nu au nevoie de finanțare de tip grant, aceștia putând beneficia de alte instrumente de împrumut de tipul IMM Invest.

Pe lângă un control strict din partea STS și a Corpului de Control al Prim-Ministrului României, reprezentanții IMM cer deschiderea unei noi sesiuni de certificate stare de urgență necesare în momentul semnării contractului de finanțare, care să ateste că firmele aplicante au fost afectate de Covid până la data aplicării proiectului.

Mai solicită excluderea firmelor care achiziționează spații imobiliare sau spre închiriere și corelarea achiziționării de spații de producție cu numărul de angajați și echipamentele propuse spre achizitionare în proiect. Se mai cere suplimentarea de urgență a alocării bugetare pentru această măsură.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Oana Roman, jignită fără precedent. Marius Elisei și-a ieșit din fire
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?