Ucraina nu ”strălucește” la capitolul economic, fiind una dintre cele mai sărace țări din Europa, iar fosta republică sovietică are și un sistem de sănătate publică într-o stare degradată.
Pandemia de coronavirus a dus la infectarea a 1,1 milioane de oameni în Ucraina – țară cu o populație de 40 de milioane de locuitori -, aproape 24.000 dintre pacienții infectați pierzându-și viața. Pentru ca situația să rămână și mai complicată, partea de est a Ucrainei este şi teatrul unui conflict armat în care se confruntă forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.
Preşedintele ucrainean a transmis, încă o dată, că țara sa refuză să utilizeze vaccinul rus Sputnik V împotriva COVID-19. Zelenski și-a manifestat, fără rezerve, îndoielile privind eficacitatea acestui vaccin, chiar dacă au fost publicate, în Marea Britanie, concluzii favorabile. ”Ucrainenii nu sunt cobai umani”, a punctat președintele Ucrainei.
Pe de altă parte, însă, Ucraina nu a putut avea acces nici la vaccinurile pe care le-au primit țările membre ale Uniunii Europene, ceea ce plasează țara într-o situație medicală îngrijorătoare. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că au existat mari probleme legate de accesul la vaccin, concurența cu țările bogate fiind un handicap pentru țara sa.
Președinte Comisiei Europene – Ursula von der Leyen – a făcut, în acest context, un apel către țările UE pentru a dona Ucrainei o parte din cantitățile de vaccin anti-COVID pe care le-au primit.
”Le-am cerut ţărilor noastre membre să doneze o parte din dozele lor Ucrainei. UE este alături de Ucraina. Suntem o familie europeană”, a declarat Ursula von der Leyen în timpul unei intervenţii televizate la o conferinţă privind pandemia, conferință organizată chiar la Kiev, potrivit Agerpres.
Președintele Ucrainei a declarat – în cadrul conferinţei la care a participat și Ursula von der Leyen – că ”Ucraina va negocia cu Polonia vecină primirea unor vaccinuri anti-COVID”.
Potrivit declarațiilor din timpul conferinței, Kievul ar intenționa de demareze campania de vaccinare la începutul lunii februarie, după ce va primi primul lot de 117.000 de doze de vaccin Pfizer – în cadrul programului ONU Covax – care urmează să furnizeze în total acestei ţări opt milioane de doze, mai informează sursa citată.
Ucraina s-ar putea baza în viitoarea campanie de vaccinare și pe aproximativ 12 milioane de doze de vaccinuri (dezvoltate de AstraZeneca şi Novavax) produse de Serum Institute din India, dar intenționează să achiziţioneze între 1,9 şi 5 milioane de doze de vaccin chinezesc Sinovac, în eventualitatea că eficacitatea acestuia va fi confirmată în urma studiilor efectuate.