Medicul Adrian Marinescu a avertizat, la GÂNDUL LIVE, că nu contează ce tip de vaccin anti-COVID primim din cele trei aprobate, dar este absolut OBLIGATORIU ca rapelul să fie făcut din același tip de vaccin.
Specialistul a comentat cazul bărbatului din Târgu Jiu, care a mers, marți, pentru administrarea rapelului de la Pfizer, dar a primit o doză de vaccin de la compania Moderna. Totul s-a produs din greșeala unei asistente care a încurcat serurile. Acum, bărbatul este ținut sub observație, dar autoritățile susțin că nu este în pericol.
„Sigur că sunt diferențe între vaccinuri. E o situație complicată, când vorbim de campania de vaccinare. Din păcate, mapamondul nu are suficiente doze. Apar astfel de probleme. E clar că rezolvarea vine de la găsirea unui număr tot mai mare de vaccinuri, de variante. Am vrea să vină și de la Johnson.
Dacă ne întoarcem în acele trei, sunt diferențe. Moduri în care ele sunt obținute. AstraZeneca vine cu o variantă clasică. În final, vaccinul are același efect: obținerea de anticorpi pentru a lupta cu COVID, dacă venim în contact. Tehnologia ARN-mesager este superioară.
În sezonul trecut vaccinul antigripal a avut o eficiență de 40-60%, de exemplu. Pentru fiecare pacient trebuie să fie o indicație clară. Cei peste 65 de ani să nu facă vaccinul AstraZeneca.
Chiar dacă nu pot alege vaccinul, aici e o discuție importantă, de interes. A fost, de curând, acea confuzie cu rapelul vs prima vaccinare Pfizer și Moderna, s-au încurcat lucrurile. Clar trebuie să știm cu ce ne vaccinăm. Dacă vedem că la rapel se face o confuzie, bineînțeles că vom semnala.
Aveți posibilitatea să optați pentru un vaccin? Răspunsul este în principiu NU, dar puteți să știți cu ce vă vaccina. Ați putea teoretic să anulați acea programare și să mergeți în alt centru. Dar nu aș recomanda, pentru că dozele NU sunt suficiente.
Nu contează cu ce vă vaccinați, cu condiția ca și rapelul să fie din același tip de vaccin. Este imperativ, obligatoriu!
Altfel sunt accidente. Vorbiți de cazul de la Târgu Jiu… Nu e o problemă de siguranță a pacientului, dar e de discutat dacă partea de eficacitate va fi modificată sau nu. Trebuie să fie același tip de vaccin! Nu intră în discuție să avem altceva la rapel.
Dacă vorbim de simptomatic, depinde în cât timp se rezolvă. Dacă s-a infectat imediat după prima doză și apoi devine asimptomatic, poate să facă rapelul. Dacă are o simptomatologie care persistă și el e în continuare cu faza acută a bolii, va amâna până când intră în faza de asimptomatic, trece de faza acută.”, a declarat dr. Adrian Marinescu la GÂNDUL LIVE.