Propunere. Veniturile bugetarilor rămân în linii mari nemodificate. S-a schimbat decizia referitoare la voucherele de vacanță

Propunere. Veniturile bugetarilor rămân în linii mari nemodificate. S-a schimbat decizia referitoare la voucherele de vacanță
Publicat: 12/02/2021, 08:54
Actualizat: 12/02/2021, 11:30

Proiectul de buget pentru 2021 păstrează, în linii mari, veniturile bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020. Se vor oferi în continuare indemnizațiile de hrană și vouchere de vacanță, în anumite condiții ușor contradictorii, nu și cupoanele sociale pentru educație ori indemnizația pentru limită de vârstă, în cazul aleșilor locali.

Pus în dezbatere publică joi seara, noul proiect al bugetului pentru anul în curs păstrează, în linii mari, beneficiile aferente bugetarilor.

Conform scrisorii – cadru a Ministerului de Finanțe, propunerile sunt făcute „având în vedere obligaţia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent, pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung”.

Beneficiile care se păstrează

Conform proiectului de buget se intenționează menținerea în anul 2021 a cuantumului brut al salariilor și sporurilor de care beneficiază personalul din administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și funcții asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.

Se păstrează cuantumul indemnizației de hrană la nivelul din anul 2020 (4.160 lei/an). Se acordă în continuare alocația valorică pentru drepturile de hrană de care beneficiază personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, la nivelul lunii ianuarie 2019. În plus, se menține și indemnizația de merit la nivelul stabilit pentru anul 2020 (6.240 lei/lună).

Se vor oferi și în acest an voucherele de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice, urmând a fi prorogate în anul 2022 prevederile referitoare la acordarea indemnizației de vacanță.

Măsura prevăzută în scrisoarea – cadru a Ministerului Finanțelor este însă în ușoară contradicție cu cea din raportul de buget al aceluiași minister. Acesta susține „prelungirea folosirii voucherelor de vacanță emise în anul 2019 și anul 2021 până la sfârșitul anului 2021 și suspendarea emiterii de vouchere de vacanță pentru anul 2021 de către autoritățile și instituțiile publice”. Măsura ar urma să fie luată indiferent de sistemul de finanţare și de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică.

Deciziile care se amână

Proiectul bugetului prevede prorogarea până în anul 2022 a măsuri de acordare a sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, fiecărui copil cetățean român și a cupoanelor sociale pentru educație.

Se amână și termenul de intrare în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune. În acest context, se menține aplicarea Legii privind venitul minim garantat, pentru o perioadă de minimum un an, „pentru a nu afecta familiile și persoanele singure beneficiare ale ajutorului social și pentru a evita crearea unor noi probleme sociale prin creșterea riscului de excluziune socială, ținând seama și de contextul social și economic actual”, conform scrisorii – cadru transmise de Ministerul de Finanțe.

S-a prelungit pentru anul 2022 termenul de acordare a indemnizației pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreședinți ai consiliilor județene.

Abia din ianuarie 2022 se acordă indemnizația de 50% din salariul de bază al funcției de medic, de care ar fi trebuit să beneficieze din ianuarie 2021 personalul didactic medico-farmaceutic din universități care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate.

În plus, nu se vor indexa în anul 2021, cu rata medie anuală a inflației, pensiile de serviciu, cele militare de stat și indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor.

Guvernul susține că măsurile sunt luate în scopul predictibilității politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, al menţinerii stabilităţii macroeconomice și al păstrării echilibrelor bugetare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?