Autoritățile din Marea Britanie ar putea să mențină în vigoare „anumite restricții” impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 până în momentul în care întreaga populație adultă a țării va fi vaccinată.
Anunțul a fost făcut joi seara de către Susan Hopkins, directorul executiv al Public Health England, informează G4Media, care citează Agerpres.
Aceasta a adăugat că unele dintre aceste restricții ar putea fi menținute chiar și dincolo de momentul în care întreaga populație adultă va fi vaccinată.
„Cred că vom avea anumite măsuri în vigoare până când toată populaţia va fi vaccinată, cel puţin toată populaţia adultă. Dar, chiar şi atunci, cred că va trebui să cunoaştem mai multe lucruri despre transmiterea virusului înainte de a putea să relaxăm toate restricţiile şi să ne întoarcem la viaţa de dinainte de pandemie”, a precizat Susan Hopkins pentru Sky News.
Până vineri, Marea Britanie a vaccinat deja aproximativ 13,5 milioane de persoane, fiind astfel țara europeană cu cele mai multe vaccinuri administrate.
În același timp, la nivel național au fost instituite noi controale stricte la frontieră, iar deplasările în scop turistic au fost total interzise, cu scopul de a împiedica, pe cât posibil, pătrunderea în țară a noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2.
Mai mulţi miniştri din guvern au fost criticaţi, inclusiv de către membri ai Partidului Conservator, din care face parte şi prim-ministrul Boris Johnson, pentru faptul că au transmis populaţiei mesaje contradictorii în legătură cu relaxarea restricţiilor antiepidemice.
Varianta de SARS-CoV-2 identificată pentru prima dată în regiunea Kent din Marea Britanie ar putea să reducă eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19, a anunțat șefa programului de supraveghere genetică a COVID-19 din această țară, Sharon Peacock.
Aceasta spune că tulpina este deja predominantă în Marea Britanie și „foarte probabil, se va extinde în toată lumea”.
Declarațiile acesteia vin în contextul în care câteva dintre miile de tulpini ale SARS-CoV-2 au produs temeri cu privire la eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19.
Sharon Peacock spune că vaccinurile au fost eficiente până în prezent împotriva noilor variante britanice, dar că alte mutații ar putea afecta eficiența vaccinurilor.