Ministerul Sănătăţii din Italia avertizează că mutaţia britanică a noului coronavirus ar putea deveni dominantă în toată Europa, în lunile următoare.
De altfel, în Itaia, un procent de 17,8% din noile cazuri de COVID-19 în Italia sunt infectări cu noua variantă a SARS-CoV-2, apărută în Marea Britanie, procent apropiat de cel întâlnit în restul Europei.
Ministerul Sănătății din Italia a realizat împreună cu alte organisme italiene o investigaţie în cadrul căreia personalul sanitar a selectat mostre de cazuri pozitive şi a secvenţiat genomul virusului.
În total, au fost analizate 852 de mostre în 82 de laboratoare, din 16 regiuni şi provincii autonome ale Italiei, informează Agerpres.
Instituția guvernului italian aminteşte că prevalenţa variantei britanice a coronavirusului este în Franţa de 20-25% şi de circa 20% în Germania, avertizând totodată că în Europa ”există o circulaţie intensă a variantei britanice, care probabil va ajunge să devină cea mai frecventă în lunile următoare”.
Cercetarea va fi repetată în zilele următoare ”pentru a verifica viteza de răspândire a variantei” coronavirusului descoperită în Marea Britanie la sfârşitul anului trecut.
Ministerul italian al Sănătăţii mai menţionează că „virusul se află într-o mutaţie constantă şi au fost izolate sute de variante, dar majoritatea nu schimbă caracteristicile virusului” şi susţine că vaccinurile anti-COVID-19 deja create „continuă să fie eficiente inclusiv împotriva virusului care a suferit mutaţii”.
Potrivit experţilor, mutaţia britanică a coronavirusului nu este mai letală decât variantele cunoscute anterior, în schimb este mai contagioasă, iar în Marea Britanie, unde a devenit varianta dominantă, a crescut indirect mortalitatea ca urmare a suprasolicitării sistemului sanitar în urma creşterii numărului cazurilor de COVID-19.
Ungaria este singura țară din Uniunea Europeană (UE) care a început să administreze populației sale vaccinul împotriva Covid-19 produs în Rusia, Sputnik V, care nu este aprobat încă la nivelul UE.
Administrarea a 2.800 de doze de vaccin Sputnik V, a debutat – vineri – în patru spitale din Budapesta, a anunțat medicul Cecilia Mueller într-o conferință de presă online.
Ungaria, o țară cu aproximativ 10 milioane de locuitori, a comandat 2 milioane de doze de Sputnik V din Rusia și 5 milioane de doze Sinopharm din China, informează Mediafax.
Premierul Viktor Orban spunea, într-un interviu radio, că prima tranșă din vaccinul Sinopharm este așteptată săptămâna viitoare.
Autoritățile ungare au criticat de mai multe ori procesul de aprobare şi achiziţionare a vaccinurilor de către Bruxelles. Orban spunea că procesul este mult „prea lent”.
Autoritățile din Franța au recomandat vineri, 12 februarie, ca persoanele care s-au vindecat de COVID-19 să primească o singură doză de vaccin, devenind astfel prima țară care face o astfel de recomandare.
Toate cele trei vaccinuri COVID-19 aprobate pentru utilizare în Uniunea Europeană sunt administrate în două doze, la câteva săptămâni una față de cealaltă.
Acest lucru se datorează faptului că studiile clinice au arătat că imunitatea împotriva bolii a fost semnificativ mai mare după ce persoanele au primit două doze, relatează france24.com.