Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării unitare: „Scopul nu este de a le face rău bugetarilor, ci de a crea echilibru și motivare” / Ce se întâmplă cu sporurile

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării unitare: „Scopul nu este de a le face rău bugetarilor, ci de a crea echilibru și motivare” / Ce se întâmplă cu sporurile
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării unitare: „Scopul nu este de a le face rău bugetarilor, ci de a crea echilibru și motivare” / Ce se întâmplă cu sporurile / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 15/02/2021, 23:02
Actualizat: 15/02/2021, 23:02

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat în cursul serii de luni, 15 februarie, faptul că prin legea salarizării unitare și analizarea sporurilor bugetarilor se încearcă găsirea unui echilibru și creșterea motivației.

Raluca Turcan a dat asigurări, într-o intervenție la Realitatea Plus, că salariile în sistemul bugetar vor rămâne în 2021 la nivelul celor de anul trecut.

„Aș propune să privim paharul așa cum este, pentru că de prea multe ori s-a încercat o cosmetizare a realității. De câte ori nu s-a vorbit despre sporuri care, în loc să fie motivatoare, au ajuns să fie privite mai degrabă ca un dat în cazul funcționarilor publici?! Un spor trebuie să fie dat fie pentru un anumit tip de muncă, fie pentru a fi motivant, ambele scopuri ducând la eficiența instituței. Ne-am propus încă din prima zi a mandatului, în plină etapă de recuperare după pandemie, să acționăm mai mult și după aceea să vorbim. Pe partea de salarizare, ce e cert în momentul de față este că salariile din sistemul bugetar vor rămâne la nivelul de anul trecut. Nu se operează diminuări. Suntem într-un plin demers de modificare a legii salarizării unitare, care numai unitară nu este, pentru a aduce echilibru și eficiență”, a explicat ministrul Muncii.

„Sporul de calculator nu ar trebui să existe, vom propune eliminarea”

De asemenea, aceasta precizat că, în ceea ce privește sporurile, unele au devenit din excepții reguli.

Sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și, în același timp, care lucrează în condiții dificile, aceștia trebuie sprijiniți. Când luăm la puricat sporurile anapoda, le acordăm în sumă fixă sau le vom elimina. Scopul nu este să facem rău bugetarilor, ci ca, în sistemul public, cei care lucrează să fie motivați și recompensați pe măsura muncii lor, astfel încât instituția în care lucrează să servească interesul public. Am constituit un grup de profesioniști la nivelul ministerului, cuantumul sporurilor este destul de mare și sunt diferite la fiecare categorie profesionalaă. Sporul de antenă ar trebui acordat într-o sumă fixă, calculată la nivelul salariului minim, dacă există un anumit nivel de expunere la radiații. În Parlament, cu toate rețelele care există pe clădire, e un grad de expunere la radiații destul de ridicat, dar asta nu înseamnă că această compensare pentru expunere la radiații este diferită pentru femeia de serviciu față de președintele Senatului sau al Camerei Deputaților, toți lucrează în aceeași clădire. Deci, dacă se acordă, trebuie să fie într-o sumă fixă. Pledoaria mea este pentru a privi subiectul salarizării în sistemul public cu obiectivitate și rațiune. Sporul de șef – de conducere, în orice țară, în sistemul public se acordă. Sporul de calculator nu ar trebui să existe, vom propune eliminarea, la fel și pentru sporul de confidențialitate. Confidențialitatea este o rigoare a legii”, a explicat Raluca Turcan.

Totodată, aceasta a făcut câteva precizări și despre instituțiile care nu au o grilă de salarizare și unde angajații au salarii foarte mari.

„Excepția a devenit regulă în sistemul de salarizare unitară”

„Noi ar trebui să avem un plafon al sporurilor, dincolo de care salariul în sistemul public să nu mai poată să crească. Unele trebuie date într-o sumă fixă, altele eliminate, altele să fie mai motivante. Sunt anumite domenii care, deși avem funcții în sistemul public, nu există în grila de salarizare. Sunt câteva instituții publice unde nu există grilă în salarizare: ANCOM, ANRE, ASF, unde sunt salarii foarte mari. E drept că sunt instituții de control, dar și acolo ar trebui ca cineva să vadă dacă motivația angajaților este direct proporțională cu eficiența instituțiilor. Pe fond, noi nu mai avem mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic în coaliție, apoi să începem negocierile cu fiecare categorie profesională, vor urma apoi dezbateri la Parlament. Cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare. Excepția a devenit regulă în sistemul de salarizare unitară. Legea 153/2019 a plecat de la premisa de a se crea o grilă de creștere pentru salariile de bază și una pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate la 30% din plafoul ordonatorului de credit. Unele categorii profesionale au devansat toate etapele de creștere atât pentru salariile de bază, cât și pentru sporuri”, a adăugat ministrul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Anvelopele M+S, interzise în Germania începând cu această lună
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și...
Simona Halep a spus DA! Românca a confirmat evenimentul din februarie
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
VIDEO. Cea mai recentă apariție a actriței Melis Minkari a captat atenția tuturor. Dovadă că...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce