Recensământul populației României, programat pentru acest an, a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.
Autoritățile au hotărât că este mai sigur ca recensământul să nu aibă loc în 2021, deoarece sunt mulți români în izolare sau carantină și recenzorii ar putea lua COVID.
„Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe”, a declarat Andrei Tudorel, președintele INS România, la Digi24.
Numărarea locuitorilor României se va desfășura de abia în vara lui 2022. În premieră, datele vor fi adunate online.
Recensământul populației României va fi realizat în trei etape: în prima etapă vor fi colectate date personale ale populației din diverse surse, în a doua etapă oameni vor accesa o platformă online unde vor completa datele personale, cum ar fi religia, iar în rural primăriile îi vor ajuta pe oameni să completeze, iar în ultima etapă, cei care nu au completat datele pe internet vor fi contactați la domiciliu.
„Dacă până acum se apela la formulare scrise și recenzorul completa datele capului gospodăriei, și era o a doua etapă transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS.
În 2021 se va desfășura totuși recensământul agricol, care va începe în luna mai și se va întinde pe două luni.
Potrivit recensământului din 2011, România avea o populație de 20.121.641 locuitori, cu o densitate de 84,4 locuitori / km2. Populația era alcătuită din: 88,9% români, 6,5% maghiari, 3,3% rromi și 1,3% alte minorități etnice.
În anul 2021 va fi organizat un nou recensământ al populației și al locuințelor din România, iar participarea la acest recensământ va fi obligatorie.
Mai mult decât atât, neparticiparea la această operațiune va fi sancționată cu amenzi care pot ajunge chiar și la suma de 3.000 de lei.