Afaceri bănoase pentru firme abonate la contractele cu statul român ies la iveală asemenea ciupercilor care apar după ploaie. Nu mai vorbim doar despre controlul angajărilor la instituții publice, ci și de controlul achizițiilor publice. E și cazul mecanismului de achiziții înrădăcinat în interiorul Ministerului Economiei, pe care proaspătul ministru Claudiu Năsui l-a scos de curând la suprafață.
Într-un demers fără precedent, actualul ministru a ”desecretizat” toate contractele mai mari de 5.000 de euro pe care instituția le-a atribuit unor entități private. Câștigătorul la ”pușculița publică” este o firmă cu cinci angajați, care își are sediul în cel mai bogat sector al Capitalei.
La un prim calcul, Ministerul Economiei a plătit anul trecut nu mai puțin 18 milioane de lei pentru participarea României la 14 târguri internaționale: „prestare servicii pentru organizarea participarii operatorilor economici” la diferite târguri, printre care târguri de modă, târguri de turism, tehnologice, în marile orașe ale lumii precum Köln, Paris, Dubai, inclusiv târguri tehnologice în… India!
O bună parte dintre contracte au fost încheiate cu aceeași firmă, Xtra Expo SRL. Despre profitul de imagine al României în urma participării la aceste târguri, nu am putea să-l cuantificăm. Însă avem în față cifra bine conturată a profitului pe care l-a avut Xtra Expo SRL.
În perioada 28 februarie și 2 martie 2020 s-a desfășurat International Paris Fashion Week. Ministerul Economiei a plătit pentru asta suma de 2.552.032 de lei. Firma câștigătoare a fosttot XtraExpo, care a încasat un comision de 245.140 de lei de la minister.
Potrivit documentelor publicate pe site-ul ministerului, cel mai costisitor târg suportat de statul român a fost cel de la Köln, care a costat 2.913.074 de lei și a fost organizat în perioada 13-19 ianuarie 2020, urmat de Internațional Fashion Week de la Paris, ambele contracte încheiate cu societatea Xtra Expo SRL.
În ultimii ani, Xtra Expo SRL a înregistrat câștiguri coloase. Din 2017 până în 2019, societatea și-a mărit cifra de afaceri de cinci ori! În anul 2019 firma a înregistrat o cifră de afaceri de 13.285.383 lei și un profit de 1.935.793 lei.
Firma înființată în 2013, a avut din 2017 până în 2020, 55 de contracte cu Ministerul Economiei, toate depășind suma de 33 de milioane de lei: 33.567.262 de lei, mai exact 6,7 milioane €.
Potrivit termene.ro, societatea Xtra Expo este deținută de Olga Liliana Mocanu și de Andrei Struțu: 50% cu 50%. În anul 2019, societatea și-a mărit cifra de afaceri de la 9.967.974 în 2018 la 13.285.383.
În trecut, Mocanu și Struțu au mai fost implicați și într-o firmă de turism, fiecare având câte 5% din acțiuni. Potrivit Confidas, SF Travel SRL a avut 87 de contracte cu statul, în valoare de peste 93 de milioane de lei.
La sfârșitul lui noiembrie 2020, industria de târguri și expoziții făcea apel la sprijinul autorităților pentru a putea „supraviețui”, deoarece veniturile lor erau zero. Printre semnatari se număra și Andrei Struțu, unul dintre acționarii Xtra Expo.
Reporterii GÂNDUL.RO au contactat-o pe Olga Mocanu, acționară Xtra Expo, și au întrebat-o cum a reușit să aibă atât de multe contracte cu Ministerul Economiei în ultimii trei ani, dar și care au fost criteriile de selecție pentru participarea la aceste târguri.
Olga Mocanu: Au avut și alte firme, nu numai eu. Dacă a fost o licitație electronică deschisă în SEAP, care credeți că au fost criteriile? Am îndeplinit cerințele de sarcini și am avut prețul cel mai bun. Licitația a fost electronică, publică, deschisă. Se putea înregistra oricine, putea participa oricine.
Reporter: În ultimii trei ani ați avut 55 de contracte cu Ministerul Economiei.
Olga Mocanu. Care este problema? Ne-am asumat îndeplinirea obligațiilor solicitate din caietul de sarcini și am avut prețul cel mai bun. Sunt criterii și tehnice și financiare ca la orice contract de prestare servicii. Criteriile tehnice au fost precizate în caietul de sarcini, noi ni le-am asumat. Am avut punctaj pe acele criterii tehnice, am avut punctaj pentru oferta financiară. Este ca la orice licitație.
Reporter: Dvs figurați ca acționar cu 5% și la firma SF Travel care a avut contracte cu statul.
Olga Mocanu: Nu sunt, puteți verifica.
Reporter: Nu mai sunteți acționar la nicio firmă?
Olga Mocanu: Ce legătură are asta?
Reporter. SF Travel figurează că a avut 89 de contracte cu statul român, iar dvs figurați ca 5% acționar.
Olga Mocanu: Ce este foarte important și nimeni nu pune această întrebare, cine hotărăște la ce târguri se participă, la fel sunt niște proceduri stabilite printr-o hotărâre și toate sunt în atribuțiile Ministerului Economiei. O comisie din Ministerul Economiei selectează firmele care participă la standul României, este o procedură transparentă, nu este nimic ascuns. Totul este public. Investigați și acest aspect și întrebați și firmele care au participat și au fost selectate pentru standul României. Comisionul este public, toate celelalte sunt prețuri către furnizor, chiria standului, amenajările standului. Investigați complet nu doar că suntem o firmă care are contracte cu statul. Este o procedură stabilită prin lege.
Reporter: De ce apare că sunteți acționar cu 5% la SF Travel?
Olga Mocanu: Pentru că am fost în trecut, nu mai sunt.
Din 2017 până în prezent Ministerul Economiei a schimbat 8 miniștri. PSD a avut patru miniștri ai Economiei în doar opt luni.
Xtra Expo SRL a obținut cele mai multe contracte de la Ministerul Economiei sub mandatele lui Dănuță Andrușcă și Niculae Bădălău (ambii de la PSD), dar la fel de ”darnic” s-a dovedit și Virgil Popescu (PNL).
GÂNDUL.RO a transmis și o solicitare scrisă către Ministerul Economiei pentru a cere mai multe detalii în legătură cu contractele ce au la bază târgurile internaționale. Am întrebat care este rațiunea, obiectul, tema acestor contracte și dacă în contextul pandemiei s-au justificat din punct de vedere economic aceste achiziții.
Redăm răspunsului Ministerului Economiei:
Conținutul contractelor este atașat în dreptul fiecărei poziții din listă. Aceste contracte, inclusiv cele ale firmei la care faceți referire vor face obiectul controlului Curții de Conturi asupra cheltuielilor executate în 2020.Ca model de rezultat al unui astfel de audit, vă atașăm partea referitoare strict la aceste probleme din Raportul Curții de Conturi pe anul 2019.Precizăm că în cursul acestei săptămâni vor apărea și devizele de cheltuieli atașate la listă, se arată în răspunsul Ministerului Economiei.
GÂNDUL.RO va publica în cea de-a doua parte Raportul Curții de Conturi pe anul 2019.
Sursă foto: Google Maps/Societatea Xtra Expo SRL cu sediul în Sectorul 1