Sfântul Leon, care e sărbătorit pe 20 februarie, a trăit în timpul împăratului Heraclie (641-668). A fost episcop în Catania, din insula Sicilia. El se îngrijea neîncetat de săraci și bolnavi.
La un moment dat și-a făcut apariția în Catania, vrăjitorul Eliodor. Acest vrăjitor înșela poporul cu diferite închipuiri. Va fi prezent și la o Liturghie, unde va face diverse vrăji.
În urma acestui fapt, Sfântul Leon îl va lega cu unul din capetele omoforului (Veșmânt bisericesc în forma unei eșarfe, pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul serviciului bisericesc, cf. Dexonline) și îl va duce în piața orașului.
Aici va porunci să se facă un foc mare și va intra în el împreună cu vrăjitorul Eliodor. Sfântul Leon va ieși din foc nevătămat, în timp ce vrăjitorul a fost ars cu desăvârșire.
A păstorit mulți ani episcopia Cataniei, aducând la credința multe persoane și ajutând pe mulți, fără să țină seama dacă sunt creștini sau nu. După trecerea să la cele veșnice, moaștele sale au fost așezate în Biserica „Sfânta Lucia“.
-Sfântului Mucenic Sadoc și a 128 de Sfinți care au murit împreună cu dânsul;
-Sfântului Agaton, episcopul Romei;
-Sfântului Cuvios Visarion;
-Sfântului Cuvios Chindiu, episcopul Pisidei;
-Cuviosului Plotiu.
Duminică, 21 februarie, se face pomenirea Sfântului Cuvios Timotei. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)
Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.
Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie, deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.
Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.
Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați. Află care e greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților!
Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne.