Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a precizat vineri seară, la Digi 24, că imunizarea profesorilor ar putea începe săptămâna viitoare și și nu va fi nevoie de programare în platformă.
Noi ne dorim ca într-o săptămână să putem finaliza vaccinarea personalului din învățământ. Vorbim de aproximativ 60.000 de persoane, în afara celor care sunt deja vaccinate sau programate. Luni avem ultima evaluare, finalizăm procedurile”, a spus Gheorghiță.
El a explicat că profesorii nu au putut fi vaccinați împotriva COVID-19 înainte de începerea școlii, din cauza numărului insuficient de doze de vaccin livrate de companiile producătoare.
Dar am creat o modalitate și un scenariu pentru a putea vaccina personalului din învățământ, a celor care nu sunt încă programați și vaccinați, începând probabil chiar de săptămâna viitoare, deși am anunțat de la 1 martie. Însă din evaluările pe care le avem din fiecare județ, cred că vom fi în măsură ca de săpămâna viitoare, din a doua parte a săptămânii, să putem începe vaccinarea personalului din învățământ cu prioritate”, a spus Gheorghiță la Digi 24.
Medicul a spus că nu va mai fi nevoie de o programare în platforma de vaccinare, astfel încât profesorii să nu mai fie nevoiți să aștepte eliberarea unui loc.
„Datele sunt centralizate de fiecare unitate de învățământ și trimise către inspectoratele școlare. În colaborare cu DSP se stabilesc locațiile unde se va derula activitatea de vaccinare. În principiu, în fiecare județ sunt circa două locații. În București sunt aproximativ 22 de cabinete care probabil vor fi arondate către Romexpo”, a explicat acesta.
Vaccinul împotriva COVID-19 produs de companiile Pfizer și BioNTech poate fi depozitat, timp de două săptămâni, la temperaturi mai ridicate decât cele recomandate până în prezent, potrivit unor informații transmise vineri de către cei doi producători.
Companiile farmaceutice au transmis vineri Autorității americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) date care „demonstrează stabilitatea vaccinului” atunci când acesta este stocat la temperaturi cuprinse între -25 și -15 grade Celsius, adică la temperatura unor congelatoare medicale obișnuite, informează Antena 3, care adaugă că această informație ar putea facilita distribuția vaccinului Pfizer-BioNTech.
Pentru acest vaccin, primul aprobat în Uniunea Europeană, transportul și depozitarea sunt condiționate în acest moment de menținerea unor temperaturi foarte scăzute, cuprinse între -80 și -60 de grade Celsius.
Astfel, sunt necesare recipiente speciale, care au reprezentat principalul obstacol logistic în distribuția serului Pfizer-BioNTech.