Viitorul politic al disidentului rus Aleksei Navalnîi nu reprezintă interes pentru Kremlin, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
Declarația acestuia a fost făcută după ce jurnaliștii i-au cerut să comenteze viitorul politic al lui Navalnîi, în contextul în care liderul opoziției a pierdut apelul împotriva a ceea ce el descrie ca fiind o decizie motivată politic de a-l trimite în închisoare, informează site-ul agenției Agerpres.
„Nu este absolut deloc treaba noastră”, a declarat Peskov sâmbătă.
Un tribunal din Moscova i-a redus cu șase săptămâni pedeapsa lui Navalnîi, care fusese condamnat inițial la trei ani și jumătate. După condamnarea inițială, instanța a decis reducerea la doi ani și opt luni a pedepsei prin scăderea perioadei pe care Navalnîi a petrecut-o deja în arest la domiciliu.
Navalnîi a răspuns sarcastic după aflarea hotărârii.
„Au redus pedeapsa cu o lună și jumătate. Grozav!”, a spus Aleksei Navalnîi.
Acesta i-a explicat judecătorului că nu se face vinovat de încălcarea termenilor eliberării condiționate, așa cum constatase anterior instanța. El a spus că nu s-a putut prezenta în fața autorităților de probațiune anul trecut deoarece la acea vreme se afla în convalescență în Germania, după o tentativă de otrăvire, pe care o atribuie Kremlinului.
Președintele Vladimir Putin a respins în repetate rânduri acuzațiile lui Navalnîi, susținând că acesta încearcă să îl discrediteze.
„Nu vreau să ies în evidenţă, dar toată lumea ştia unde mă aflu. După ce mi-am revenit, am cumpărat un bilet de avion şi am venit acasă”, i-a spus Navalnîi judecătorului.
Miniștrii de Externe din 12 state membre ale Uniunii Europene se vor întâlni în cursul zilei de duminică, la Bruxelles, cu doi colaboratori ai disidentului rus Aleksei Navalnîi, aflat în arest.
Anunțul a fost făcut vineri de către Ministerul lituanian al Afacerilor Externe.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a recomandat pe 9 februarie adoptarea de noi sancțiuni după ce, în timpul vizitei sale la Moscova, trei diplomați europeni au fost expulzați din Rusia.
Borrell ar urma să prezinte mai multe propuneri de sancțiuni miniștrilor de Externe ai UE cu prilejul reuniunii de luni de la Bruxelles.
Lituania, Estonia, Lituania și Polonia în special cer impunerea de noi sancțiuni la adresa Rusiei.
Susţinătorii lui Navalnîi doresc ca UE să-i sancţioneze pe oligarhii pe care îi acuză că îl protejează pe preşedintele rus Vladimir Putin şi că îi susţin financiar regimul.