Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. Ideea că România închide minele este o minciună populistă”

Eurodeputatul Cristian Bușoi:  „Industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. Ideea că România închide minele este o minciună populistă”
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European. Foto: Facebook
Publicat: 22/02/2021, 15:00
Actualizat: 22/02/2021, 15:04

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, a scris pe pagina sa de Facebook despre situația minerilor, după ce aceștia au protestat, fiind supărați pentru că salariile lor  au întârziat.

Eurodeputatul afirmă că minerii din Europa de Vest se confruntă cu aceeași situație, țările cu bazine carbonifiere având aceeași problemă. Mai mult, europarlamentarul spune că se află în dialog cu minerii și autoritățile statelor membre, iar problemele și soluțiile sunt similare.

Europarlamentarul Cristian Bușoi: Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, iar minerii din Polonia, Cehia și Germania sunt la adăpost este o minciună populistă

Toate țările cu bazine carbonifere au aceleași probleme și cer timp pentru inchiderea minelor.

Ca președinte al Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, voi fi mereu la dispoziția și alături de sindicaliștii și autoritățile locale din Valea Jiului, așa cum sunt în contact cu minerii și autoritățile din Polonia și alte țări ale UE. Minerii trebuie să înțeleagă că probleme similare există peste tot în UE și se rezolvă la fel în toată Uniunea”.

Europarlamentarul dezminte informațiile potrivit cărora Uniunea Europeană cauzează astfel de probleme în România, fiind tratată cu dublă măsură.

„Nu este adevărat că minele din România se închid când vrea UE și nici din cauza UE. Cum Polonia are protecție și timp de tranziție pentru minerii ei, așa are și România. Ideea că alte țări își păstrează minele și România le închide este o minciună populistă.

Industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. În 2019, industria europeană a cărbunelui a raportat o producție de 65 milioane tone, față de 277 milioane tone în 1990. O scădere cu 80%”.

Eurodeputatul Busoi spune că toate țările iau decizii nepopulare. Germania este un exemplu: a adoptat o lege privind închiderea minelor. Mai mult, Polonia, cel mai mare producător de cărbune din UE, a redus numărul minelor la mai mult de jumătate, autoritățile  având diferite divergente atât cu minerii, cât și cu ecologiștii.

„Germania, Polonia, Cehia au aceleași probleme ca România și toate țările iau decizii nepopulare, asupra cărora revin, negociază, caută soluții, fac progrese lente și plătesc costuri. Nicăieri nu există o rețetă de succes.

Germania a adoptat legea privind închiderea minelor în iulie anul trecut, dar închiderea este programată peste 17 ani. La fel și în Cehia. Germania a deschis anul trecut în Datteln o mină care a provocat proteste mari și din partea ecologiștilor și a minerilor fără locuri de muncă.

În Polonia, cel mai mare producător de cărbune din UE, din cauza costurilor, numărul de mine s-a redus de la 70 la 25, iar numărul minerilor a scăzut de 4 ori, minerii și guvernul ajungând abia în septembrie 2020 la un acord de închidere a minelor peste 28 de ani. Și Polonia a deschis, după 25 de ani, o mină nouă, care provoacă proteste majore din partea ecologiștilor; dar, tot anul trecut, Polonia a închis două mine”.

„Problema este una și de percepție”

Cristian Busoi spune că problema este una de percepție” . Totodată, europarlamentarul spune că reprezentanți ai minerilor sunt implicați în politica europeană și comunică cu instituțiile europene.

„Problema majoră în raport cu problemele din bazinele miniere este de limbaj și de interes dovedit și asta este speculat de populiști care pun gaz pe foc. Da, oamenii dintr-o industrie pusă la încercare peste tot în Europa se simt nedreptățiți și lăsați în voia sorții când văd politicieni europeni discutând schimbări care înseamnă costuri sociale. Problema este foarte mult deci și de percepție.

Oamenii din Valea Jiului, mineri, sindicaliști, autorități locale, trebuie să știe că sunt foști și actuali reprezentanți ai minerilor implicați în politica europeană, sindicatele miniere comunică cu toate instituțiile europene. Oamenii din Valea Jiului să știe că nu stau ei în partea de Europă cu acoperișul mai scurt, iar nemții, polonezii, cehii sunt acoperiți. Aceasta este o intoxicare și de aici trebuie pornit și discutat clar un plan pe termen scurt și lung.

De asemenea, exista surse de finanțare – precum Fondul pentru Tranziția Justă – care vor putea sprijini locurile de muncă noi și reconversia profesională pentru cei afectați de închiderea minelor.

Un fond pentru tranziție echitabilă este necesar dacă UE, cu acordul statelor membre și al Parlamentului European, va finaliza uriașa transformare într-un continent neutru din punct de vedere climatic.

COMUNICAT DE PRESĂ

Cristian Bușoi: Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, iar minerii din Polonia,…

Posted by Cristian Bușoi on Monday, February 22, 2021

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată