Parlamentul israelian a adoptat miercuri o lege care permite guvernului să împărtășească identitatea persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva coronavirusului cu alte autorități, ridicând îngrijorări privind confidențialitatea celor care optează pentru inoculare.
Măsura, adoptată cu 30 de voturi pentru și 13 împotrivă, conferă autorităților locale, directorului general al Ministerului Educației și unora din Ministerul Bunăstării dreptul de a primi numele, adresele și numerele de telefon ale cetățenilor nevaccinați.
Obiectivul măsurii este „de a permite acestor organisme să încurajeze oamenii să se vaccineze adresându-se personal”, se arată într-o declarație parlamentară.
Israel, o țară de nouă milioane de oameni, a administrat cele vaccinuri recomandate de Pfizer / BioNTech împotriva coronavirusului la aproximativ o treime din populația sa.
Pe măsură ce reiese din lockdown, țara restricționează anumite servicii, inclusiv accesul la săli de sport și la restaurantul interior, oferindu-le așa-numita trecere verde a celor complet inoculați.
Și asta a ridicat îngrijorări cu privire la accesul inegal pentru cei care își exercită dreptul de a nu fi vaccinați.
În timpul dezbaterii asupra măsurii, liderul partidului laburist Merav Michaeli l-a acuzat pe premierul de dreapta Benjamin Netanyahu că „le-a refuzat cetățenilor dreptul lor la intimitatea informațiilor lor medicale”.
Declarația Parlamentului sau Knesset a spus că informațiile personale nu pot fi folosite în alt scop decât să încurajeze oamenii să fie vaccinați.
„Informațiile vor fi șterse după utilizarea lor în termen de 60 de zile”, potrivit legii, și „o persoană contactată poate cere ca datele sale să fie șterse și să nu fie contactată din nou”.
Haim Katz din partidul Likud al lui Netanyahu a apărat legea ca un mijloc de promovare a vaccinării.
„Am fost întrebat ce se întâmplă cu confidențialitatea oamenilor: este mai importantă confidențialitatea decât viața însăși?” Katz a spus în Parlament, subliniind că informațiile nu vor include nimic în afara întrebării dacă persoana a fost sau nu vaccinată.
La o conferință de presă, Netanyahu a cerut ulterior cetățenilor israelieni să fie vaccinați pentru a „reveni la viața normală”.
Premierul a deplâns știrile înșelătoare despre vaccin și a spus că Israelul intenționează să inoculeze pe deplin 6,2 milioane de oameni înainte de începutul lunii aprilie.
„Mai mult de un milion de adulți nu sunt încă vaccinați”, a spus el, adăugând că „în lume, oamenii așteaptă vaccinuri, (dar) aici vaccinurile așteaptă oameni”.
Israelul a înregistrat oficial peste 760.000 de cazuri de coronavirus și peste 5.600 de decese de la începutul pandemiei.